To je to što me zanima!

Trump razgledao prototipove graničnog zida s Meksikom

Postojeće zapreke "zaustavljaju 90, 95 posto" imigranata koji žele ući u SAD iz Meksika a "kad instaliramo pravi zid zaustavit ćemo 99 posto njih, možda i više", rekao je Trump
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump razgledao je u utorak u San Diegu osam prototipa zida koji želi podići duž granice s Meksikom kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju, jedno od glavnih obećanja u kampanji a i najkontroverznijih, posebice u Kaliforniji.

U tom demokratskom uporištu njegov je dolazak izazvao nekoliko mirnih skupova sa stotinjak njegovih pristaša s jedne strane i približno 200 protivnika većinom španjolskog jezičnog podrijetla s druge strane.

Republikanski predsjednik stigao je na prostrani očišćen i zaštićen teren u Otay Mesu gdje je poredano osam modela nešto viših od devet metara i isto toliko širokih, od betona ili čelika, u podnožju zelenih meksičkih brda.

"Uspostavili su zakon i red u San Diegu kad su podigli zid", izjavio je Trump.

Postojeće zapreke "zaustavljaju 90, 95 posto" imigranata koji žele ući u SAD iz Meksika a "kad instaliramo pravi zid zaustavit ćemo 99 posto njih, možda i više", dodao je on.

Otkad je Trump postao predsjednik, radi se o prvom njegovom posjetu Kaliforniji, najnapučenijoj državi federacije i izravnom protivniku njegovoj politici oko brojnih tema, posebice imigracije.

Guverner Jerry Brown proglasio je Kaliforniju, gdje je najveći dio stanovništva španjolskog jezičnog podrijetla, državom sigurnom za brojne ilegalne useljenike a kalifornijski tužitelj Xavier Becerra uložio je u nekoliko navrata žalbu Trumpovoj administraciji koja je uzvratila sudskim putem prošli tjedan.

Guverner je prethodnog dana uputio otvoreno pismo Trumpu podsjećajući da je Kalifornija šesto gospodarstvo u svijetu, bogatstvo stvoreno zahvaljujući prihvaćanju "imigranata".

Usprkos Trumpovu simboličnom posjetu, ništa ne ukazuje da će najavljeni "veličanstveni" zid ikada proviriti iz zemlje.

Više od godinu dana nakon njegova dolaska na vlast, Kongres nije odobrio nijedan dolar za izgradnju koja bi mogla stajati do 20 milijardi dolara i protiv koje su digli glas brojni demokratski zastupnici.

 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • koko82 14.03.2018.

    ja ne kuzim ekipu ovdje..... što je sporno u čuvanju granice države?... vi libtrdi.... odi preko šume u njemačku i kad vidiš prvog drota reci u da si tu illegalno i gleda sto ce ti se desit...... i isto će ti se desit bilo gdje... ali komunjre nabrijane na USA.... odi u russiji probaj... u americi dobis kartu za natrag a u rusiji bi prvo koju godunu u gulad pa ak prezivis mozda i odes doma... ili jos bolje probaj ilegalno uc u sjevernu koreu.... svaki koji tu kenjka pa odluci amerike da cuva svoje granice prvo nek mi snimi ilegalni put u bilo koju zemlju i dokumentira sto ce mu se desit kad ga cope

  • flipper 14.03.2018.

    Jer Meksikanci jos nisu otkrili ljestve i uze. Ili kopanje tunela. Koji tuljan.

  • najiram 10 14.03.2018.

    pa kineski zid je zaštitio kinu...ali na zidu moraju biti vojnici...neka povuće svoje vojnike iz svijeta kući pa neka čuvaju zid...no i mi bi trebali podići zid da nam ne uđu u dvorište...a poznato je sto su u stanju ućiniti kad ti uđu u dvorište...opljačkaju te kao špto su opljačkali indijance...uzeli im zemlju i njihovo kulturoško usmenih zakona...zato neka se ogradi sa svih strana i neka čusi iza tog zida...

Komentiraj...
Vidi sve komentare