To je to što me zanima!

Trumpov strateg dolazi u EU: 'Orban je ikona novog poretka'

Svoje bogato znanje stečeno u Americi, Bannon sada želi prenijeti Europljanima zbog čega planira turneju po nekoliko EU zemalja s ciljem da populističke lidere i stranke okupi u jedan savez...
Vidi originalni članak

"Darth Vader" stiže u Europu, a što nam donosi? Za neke dobre, a za druge loše stvari, ovisno o političkom uvjerenju. Upravo s likom iz Ratova zvijezda sebe voli usporediti Steve Bannon, čovjek koji je pomogao u uspostavi novoga političkoga poretka u SAD-u, a sad isto želi i kod nas. 

Dok nije pao u nemilost Donalda Trumpa, bio je njegov ključni strateg, a stajao je iza brojnih kontroverznih odluka aktualnog američkog predsjednika poput one o zabrani putovanja iz nekoliko muslimanskih zemalja u SAD. 

Svoje bogato znanje stečeno u Americi, Bannon sada želi prenijeti Europljanima zbog čega planira turneju po nekoliko EU zemalja s ciljem da populističke lidere i stranke okupi u jedan savez. Njegov pohod počinje ovu nedjelju uz pomoć Mischaela Modrikamena, belgijskog političara koji stoji iza organizacije "Pokret". 

Žele blokirati proeuropske stranke

Njihov cilj je naglašavanje nacionalnog suvereniteta, jačih granica, većeg ograničenja migracije i borbe protiv radikalnog islama, a sve kako bi nacionalističke partije ostvarile što bolji rezultat na izborima za Europski parlament idućeg svibnja, piše Bloomberg.

- Neke europske stranke napokon su se probudile. Želim da kandidati koji slično razmišljaju osvoje što više mjesta u EP kako bi blokirao odluke proeuropskih stranaka. Ovo što dolazi su praktički predsjednički izbori za cijeli kontinent, rekao je Bannon.

"Pokretu" su se zasad službeno priključile dvije talijanske stranke - desničarske Liga i Talijanska braća, a interes u Francuskoj pokazala je stranka Nacionalno okupljanje koju vodu Marine Le Pen. Svim strankama koje okupi "Pokret" će besplatno pružati usluge analize podataka, istraživanja javnog mnijenja, slanja poruka biračima, a pomagat će im i u izradi projekata. 

Bannon tvrdi da se grupa neće miješati i izbor kandidata. 

'Orbanu su protivnici samo išli na ruku'

Modrikamen smatra da na ruku populistima ide nedavno glasovanje u EP kojem su proeuropske stranke kaznile politiku mađarskog premijera Viktora Orbana jer nije u skladu s europskim vrijednostima.

- To je samo pomoglo da on postane ikona, smatra Modrikamen.

Populističke i nacionalističke partije već su postigle značajne uspjehe u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Francuskoj...Politici koja, ponajprije pod pritiskom migranata i rastom neraspoloženja prema političkom establishmentu, u Europi stječe sve više pristalica, zasad se najoštrije suprotstavlja francuski predsjednik Emmanuel Macron,

On je najavio okupljanje stranaka protiv nacionalista uz poruku:

- Mi želimo ujedinjeniju i suvremeniju Europu. Oni ju žele uništiti.

'Želimo biti glas običnih ljudi'

Modrikamena takva inicijativa nimalo ne brine, odmahuje rukom i poručuje:

- Ma, to je za nas savršeno!

Bannon i Modrikamen planiraju održati osnivačku konvenciju "Pokreta" krajem studenog u Bruxellesu. Plan im je pridobiti saveznike iz svih EU zemalja. 

Realno, sumnjaju da bi nacionalisti mogli osvojiti većinu mjesta u EP, ali nadaju se barem trećini. U uobičajenoj maniti populističkih stranaka, Modrikamen za kraj poručuje:

- Želimo biti glas običnih ljudi koji se osjećaju izdanima od elita. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • purgerica prva 21.09.2018.

    Kako olako globalna banda nazoiva patriote i ljude s mozgom "populistima", "desničarima"! NIšta novo, nekoga proglasiti "populistom" je standardna obrana kad se nema srgumenata i kad vam se na uljudan način postave pitanja ili nešto komentira. Već je tog "klišea" od naziva "desničari", "populisti" - dosta!

  • 21.09.2018.

    Znači domoljublje je dobilo novo ime . Nacionalizam . Ja sam znači nacionalista jer ne želim primiti nekoga u svoju kuću da živi na mojoj grbači .

  • 21.09.2018.

    Uvjek se govorilo da je povjest lak predmet jer se može naučiti napamet .Očigledno su taj predmet učili napamet bez razumjevanja neki komentatori ,a ono što me čudo tako je sa nekim svjetskim i Evropskim političarima,jer ovo što se događa liči vremenu 10god. prije svjetskog rata

Komentiraj...
Vidi sve komentare