To je to što me zanima!

Trut o požarima: Cilj je Hrvatska otpornija na katastrofe, prije svega, smanjenjem rizika

Osim dostupnosti prostornih podataka, Trut je naglasio važnost istraživanja na području požara otvorenog prostora, kao i edukacije stanovništva o uzrocima, pojavi i posljedicama od požara
Vidi originalni članak

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut sudjelovao je u Ateni na okruglom stolu o požarima i rekao da je cilj da Hrvatska bude otpornija na katastrofe smanjivanjem rizika i povećanjem spremnosti za upravljanje katastrofama, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Na okruglom stolu „Uključivi sustavi za suradnju na upravljanju ekstremnim temperaturama i požarima otvorenog prostora“, sudjelovali su predstavnici još 14 mediteranskih zemalja te dužnosnici Europske Komisije, Vijeća Europe i Unije za Mediteran.

SAVJETI KOJI SPAŠAVAJU ŽIVOT Vatrogasci upozoravaju: Sezona je grijanja, pazite na ove stvari

- U posljednjih 40 godina u Republici Hrvatskoj bilježi se trend rasta broja požara i opožarene površine, s tendencijom daljnjeg povećanja zbog sve izraženijih i dužih sušnih razdoblja uvjetovanih klimatskim promjenama- rekao je Trut.

- Cilj nam je Hrvatska otpornija na katastrofe, koji se planira postići kroz realizaciju, prije svega, smanjenja rizika, ali i povećanja spremnosti za upravljanje katastrofama- dodao je i istaknuo da je hrvatska vlada je prije dva dana donijela Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030.

KOD KOPRIVNICE Zbog žarulje planula kuća. Vlasik: Šteta je oko 750.000 kn

Osim dostupnosti prostornih podataka, Trut je naglasio važnost istraživanja na području požara otvorenog prostora, kao i edukacije stanovništva o uzrocima, pojavi i posljedicama od požara, ali i opremanje i osposobljavanje vatrogasnih postrojbi.

- Uz jačanje nacionalnih kapaciteta, Hrvatska je vrlo aktivna i u jačanju rescEU kapaciteta u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu, prvenstveno kroz deklariranje dva zrakoplova Canadair, koji su prošlu i ovu godinu angažirani kao pomoć pri gašenju požara u Grčkoj, Turskoj i Sloveniji- rekao je Trut i iskazao interes Hrvatske da bude domaćinom središta/čvorišta vatrogasnih kapaciteta, što bi bila dodana vrijednost za regiju, stoji u priopćenju.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ktbk21 21.10.2022.

    Ne mozes bit otporan na katastrofe, jer one se dese htio, ne htio, pogotovo prirodne katastrofe. Ono sto mozes, jest biti spremniji sto se tice obnove i reakcije na iste. Umjesto da vam treba sto godina da obnovite banovinu, smanjite to na godinu dana. Problem s ovom drzavom je sto je sve naopako. Nazalost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare