To je to što me zanima!

Turska ofenziva jača: Erdogan šalje vojnike na sjever Sirije

Turska ofenziva koja se vodi u okolici Afrina uperena je protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom, a saveznik je Sjedinjenih Država u borbi sa Islamskom državom (IS)
Vidi originalni članak

Ofenziva turske vojske na kurdsku miliciju na sjeveru Sirije koja ulazi u drugi tjedan, mogla bi ojačati pod pritiskom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je obećao proširiti je, unatoč međunarodnim pozivima na suzdržanost.

U petak je turski predsjednik obećao poslati svoje vojnike na grad Minbedž, gdje je Washington rasporedio svoje snage, a zatim poći na istok "sve do iračke granice".

Turska ofenziva koja se vodi u okolici Afrina (na sjeverozapadu Sirije) uperena je protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom, a saveznik je Sjedinjenih Država u borbi sa skupinom Islamskom državom (IS).

Dok turski vojnici i sirijski pobunjenici uz pomoć Ankare od subote pokušavaju probiti kurdsku crtu obrane, poluautonomna uprava Afrina pozvala je u četvrtak režim u Damasku da intervenira kako bi spriječio napade.

Turska operacija pod nazivom Maslinova grana dodatno je pojačala napetost između Ankare i Washingtona koju nije mogao smanjiti ni telefonski razgovor Erdogana i američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu.

Oprečna stajališta Turske i SAD-a u vezi s YPG-om već više od godinu dana kvare odnose tih dvaju saveznika u NATO-u.

"Idemo do kraja", istaknuo je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. "Intervenirat ćemo protiv terorističke organizacije i likvidirat ćemo ju, ma gdje bila", dodao je.

Kurdi prosvjeduju u Njemačkoj: 'Srami se, Europo!'

Najmanje je tisuću Kurda, po procjeni policije, prosvjedovalo u subotu u Koelnu, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog turske ofenzive protiv pripadnika kurdske milicije na sjeveru Sirije.

Po procjeni izvjestitelja AFP-a s mjesta događaja u prosvjedima sudjeluje više tisuća demonstranata, a organizatori su ranije izvijestili da ih očekuju oko 20.000. 

Mjesto osigurava više od 2000 policajaca. 

Na trgu Ebert u središtu Koelna prosvjednici ističu transparente na kojima piše "Sloboda za Kurdistan" i "Srami se, Europo". Nakon prosvjeda u središtu predviđene su i demonstracije u sjevernom dijelu grada. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • sedeslav 05.02.2018.

    Jedino me je malo "ubolo " u oko tih dvadeset tisuća prosvjednika Kurda u Njemačkoj. Pa valjda bi trebali biti na crti obrane svog naroda? ....A Turska je zaglibila u političko sljepilo i nacional-šovinističku močvaru u koju je vuče Erdogan. Nedavno su (ne prvi put...) upali specijalci s dugim cijevima u redakciju jednog tjednog lista i naredili promjenu naslovnice za sutrašnji broj! (?) .Ipak u Bosni islamske zajednice naširoko drže namaze i molitve za uspjeh Turaka u agresiji na narod koji ne želi biti sluge kao oni. Od svih vojski tamo u tom kompliciranom konfliktu ( ili seriji konflikata ....) Jedino Kurdi zaista znaju ratovati a i imaju najbolju motivaciju (obrana gole opstojnosti) Svi ostali su puke lutke na koncima različitih političkih opcija.

  • saboami2 27.01.2018.

    Ja ne razumijem pojedine reakcije komentatora. Turska ima potpuno pravo da se brani. Desetljećima kurdski separatisti na istoku zemlje vrše teror i ubijanja. OK, nisu ni turci sveci. Ali sada, nakon kaosa u Iraku i Siriji, Kurdi nesmetano preko granice prenose naoružanje, ljudstvo, eksploziv. U Iraku i Siriji se obučavaju i prelaze granicu i rade probleme. Pa normalno da će Turska reagirati.

  • Zapadnjak_1 27.01.2018.

    erdogan je u prednosti jer ne mora nikog nista pitat u turskoj, ako se netko usudi kritizirati intervenciju zavrsit ce nekoliko desetljaca u zatvoru kao "podrzavatelj terorizma"...SAD, s druge strane, ce svojoj domacoj javnosti tesko objasniti zasto treba poslati vise vojnika i oruzja i obraniti sdf i sjever sirije... naravno, americka javnost bi puno blaze gledala na eventualni sukob s turskom kad bi uz SAD stajali, primjerice, najveci saveznici iz europe sto dovodi do zakljucka da je europska mlaka hocu-necu vanjska politika direktan krivac za erdoganovo divljanje, a slicnom logikom se isto zakljuci i za divljanja nekih drugih siledzija i diktatora...

Komentiraj...
Vidi sve komentare