To je to što me zanima!

Turska poslala prve izbjeglice natrag u 'sigurnu zonu' u Siriji

Sirijske izbjeglice poslane su u područje između sirijskih gradova Tal Abjad i Ras al-Ain, od kuda je Ankara prošlog mjeseca potjerala kurdsku miliciju Postrojbe narodne zaštite
Vidi originalni članak

Turska je u četvrtak objavila da se više stotina raseljenih Sirijaca prvi puta vratilo u 'sigurnosnu zonu', područje na sjeveroistoku Sirije iz kojeg je Ankara potisnula kurdsku miliciju koju podržavaju zapadne zemlje.

- Blizu 200 osoba, koje su pobjegle zapadnije u Siriji u područje pod turskom kontrolom, vratile su se u svoje kuće, dragovoljno i sigurno - navelo je tursko ministarstvo obrane u priopćenju.

OSVETA ZA NAPAD Izrael je žestoko bombardirao Siriju: 'Napadamo terorizam'

Te osobe otišle u područje između sirijskih gradova Tal Abjad i Ras al-Ain, od kuda je Ankara prošlog mjeseca potjerala kurdsku miliciju Postrojbe narodne zaštite (YPG).

To područje dugo oko 140 km i široko oko 30 km Turska naziva 'sigurnosnom zonom'.

Tursko ministarstvo obrane je dodalo da se oko 300 dodatnih osoba do sada izbjeglih u mjesto Jarabulus, kretalo prema Tal Abjadu.

Turska je obustavila svoju ofenzivu pokrenutu u listopadu protiv YPG-a nakon zaključenja dvaju sporazuma sa Sjedinjenim Državama i Rusijom koji predviđaju povlačenje YPG s većine pograničnih položaja s Turskom.

SAD SE POVUKAO Sirija: Ruske su snage ušle u bivšu američku zračnu bazu

Ankara želi da ta tampon zona odvaja njezinu granicu od teritorija koje kontrolira YPG. Predsjednik Recep Tayip Erdogan je izjavio da u tu zonu želi premjestiti 2 od više od 3,5 milijuna Sirijaca koje su izbjegli u Tursku od početka sirijskog sukoba 2011.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gregor crna ovca 23.11.2019.

    Sve ih treba vratiti nazad i dat im oružje i neka se bore za svoju zemlju, a ne kao imigrant ima bolji mobitel neg većina nas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare