To je to što me zanima!

Turski premijer: Izraelski napad je državni terorizam

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Istragu izraelskog napada na brodove u Gazi su zatražili Rusija i EU. Zasjedalo je Vijeće sigurnosti UN-a. U Izraelu su na snazi mjere pripravnosti...
Vidi originalni članak

Izrael je u utorak deportirao stotine aktivista koji su bili na turskom brodu kojeg su napali dok je putovao za Gazu. Tamošnje vlasti objavile su da je među ubijenima najviše Turaka. Premijer Turske, Tayyip Erdogan, napad je prozvao "državnim terorizmom". Odnosi dvije zemlje zahladili su nakon što je turski premijer Erdogan javno kritizirao izraelski napad na Gazu. Nakon toga Erdogan je vodio žustru debatu sa izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom na ekonomskom forumu u švicarskom Davosu. Turčin je tada bez dlake na jeziku Peresu rekao: "Kada je u pitanju ubijanje, ti najbolje znaš kako se to radi". Istragu izraelskog napada na brod humanitarne pomoći zatražile su Rusija i Europska unija. Traže potpunu u neovisnu istragu incidenta i žale za ubijenim ljudima. Kratko priopćenje potpisali su ruski šef diplomacije Sergej Lavrov i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton. Egipat je otvorio blokiranu granicu kako bi se moglo pomoći Gazi.

I UN ŽELI DA SE ISTRAŽI NAPAD NA BROD
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je sazvalo hitnu sjednicu zbog napada izraelskih komandosa na brod s humanitarnom pomoći za Gazu. Na sjednici su Palestinci, arapske zemlje i Turska tražili osudu i neovisnu istragu incidenta, dok se Izrael branio. Palestinci i Arapi, koje su podržali drugi članovi Vijeća, pozvali su Izrael da ukine blokadu Gaze, oslobodi brodove i humanitarne aktiviste, te im omogući isporuku pomoći. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu najoštrije je osudio napad, zatraživši da Izrael odgovara za zločin počinjen na turskom brodu koji je vodio flotilu. On je zatražio da Izrael odmah vrati brodove, tijela poginulih i sve aktiviste, te da nadoknadi štetu. Davutoglu bi se u utorak trebao sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton te se očekuje da će razgovarati i o napadu. Iz Bijele kuće su izrazili žaljenje zbog napada i rekli da treba saznati sve činjenice oko ovog incidenta. Turski veleposlanik u SAD-u, reakciju Bijele kuće nazvao je 'pomalo mlakom'.

ZBOG IZRAELA PROSVJEDOVALI I NAPADALI POLICIJU
U Izraelu su na snazi mjere visoke pripravnosti. U Jeruzalemu su ogorčeni Palestinci kamenjem gađali policijske snage raspoređene oko ulaza i zidina starog grada. Prosvjeduje se i na sjeveru Izraela u Nazaretu, a izraelski Arapi pozvali su na štrajk i prosvjede i u utorak. Prosvjedi se šire diljem islamskih zemlja. U Bejrutu su tako na ulice izišle stotine Libanonaca, Palestinaca i pristaša šijitskog Hezbolaha. Prosvjedovalo se i u Istanbulu, a na ulicama je nekoliko tisuća ljudi uzvikivalo "Smrt Izraelu!". U Grčkoj su se prosvjednici sukobili s policijom. U Europi su propalestinski aktivisti prosvjedovali ispred izraelskih veleposlanstava odakle ih je tjerala policija. Čim se pročulo za napad prosvjednici su izašli i na ulice u BiH čija je humanitarna pomoć bila na napadnutim brodovima. Prosvjede su najavili i u New Yorku i Chicagu. Izraelski komandosi u ponedjeljak ujutro su upali na šest brodova sa 600 propalestinskih aktivista i 10.000 tona humanitarne pomoći. Ubili su 19 ljudi, a njih 36 je ozlijeđeno, uključujući i sedam izraelskih vojnika.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • gora 01.06.2010.

    e sad mogu reč samo da jedete g...a.

  • user_27152 01.06.2010.

    koji k.... države uopće postoje

  • MpH 01.06.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare