To je to što me zanima!

Tužitelj: Gotovina je želio prikriti što se događalo

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Pritvoreni Gotovina odvjetniku Mišetiću je rekao da je dobro te da je zadovoljan završnim riječima i dodao je kako očekuje oslobađajuću presudu
Vidi originalni članak

Nizozemski sudac Alphons Orie otvorio je u srijedu raspravu u haaškoj sudnici s više od sat vremena zakašnjenja. Riječ je dao tužitelju Alanu Tiegeru, koji je počeo s izlaganjem odgovora na jučerašnje završne riječi obrane generala Gotovine, Čermaka i Markača. Tieger je kazao kako tvrdnje obrane da general Gotovina nije prikrivao zločine u Grahovu i Glamoču nisu točne. Pokazao je kartu koja prikazuje granatiranje šume kod Starletine, a koja se nalazi 9 km od Glamoča pa je, kazao je tužitelj, jasno da te granate ne bi imale učinak u Grahovu i Glamoču. Sudac ga je prekinuo i rekao mu da je ovdje pitanje jesu li bile korištene fosforne granate ili ne. Tieger je odgovorio kako u Mladićevom dnevniku od 2. kolovoza lijepo piše da su Hrvati palili šume zapaljivim streljivom. Dodao je da je Gotovina na sastanku zbornog područja Split naredio da se putem kurira javi kako su granatirali područje fosfornim granatama kako bi imao opravdanje u slučaju da novinari saznaju za to. Znači, zaključuje Tieger, svrha je bila prikriti ono što se događalo. Nakon toga osvrnuo se na obranu Mladena Markača oko pitanja granatiranja Gračaca.
- Europski promatrači su svjedočili da je na Gračac palo 15 granata. No, taj broj nije ključan jer se to dogodilo devet sati prije samog početka granatiranja Gračaca - rekao je Tieger. Dodao je i da je Markač, nakon što je saznao za palež i ubojstva, trebao otići u Grubore i istražiti što se tamo dogodilo. Obrana je jučer tvrdila da policijski dnevnik u kojem se zahtjeva sanacija tijela u Gruborima nema veze s generalom Ivanom Čermakom, no tužitelj to pobija tvrdnjom da je Karolj Dondo tada zatražio hitnu sanaciju tijelu i da je o tome izvijestio generala Čermaka. Također, tužitelj ističe kako obrana jučer nije uspjela dokazati kako nije bilo protuzakonitog granatiranja u Kninu. Kaže da Tuđmanu nije bila namjera uništiti Zvonimirov grad, već zauvijek otjerati Srbe od tamo. Dodaje da je na grad palo više od tisuću granata. Tieger je kazao kako je jasno sve što se dogodilo u Oluji jer je na čelu države bila osoba kojoj je prevelik broj Srba bio prijetnja narodu. Pita se kako bi podređeni trebali znati koje zapovijedi trebaju slijedi, a koje ignorirati te sam odgovora:
- Znaju onda kada nadređeni nadzire i zahtjeva provedbu te kažnjava ako zapovijed nije provedena. Ako zapovjednik ne poziva na odgovornost i ne kažnjava neposluh, onda se on tolerira. Spomenuo je i sastanak na Brijunima na kojem je predsjednik Franjo Tuđman aktivirao Čermaka. Pokazao je dokaz kako je Šušak tamo govorio da treba osnovati drugi stožer koji bi bio vezi s UNCRO-om. Tužitelj je također rekao da nije istina kako nije bilo propagandnih letaka u RH jer da je na istom sastanku Šušak govorio o štabu za propagandu na čijem bi čelu bio Šarinić. Na kraju svog iznošenja, Tieger zaključuje da se u slučaju ubojstva Srba iz Krajne radi o zločinu protiv pojedinaca.
- Sve to pokazuje, van opravdane sumnje, da su generali Gotovina, Čermak i Markač odgovorni za te zločine - završio je.

MIŠETIĆ: OČEKUJEMO OSLOBAĐAJUĆU PREUSDU
Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić rekao je za Večernji list kako bi prema logici Gotovinu trebali osloboditi. Pritvoreni general mu je rekao da je dobro te da je zadovoljan završnim riječima i dodao je kako očekuje oslobađajuću presudu. Prema Mišetiću Gotovina je zaslužio i zahvalnost jer jer je pobjedio 'najodgovornije zlo devedesetih'.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • piria 01.09.2010.

    Dobro je za sve nas da i ovakvi poput El Loca komentiraju, znači naučili su ovih zadnjih godina u Hrvatskoj i pisati.

  • 01.09.2010.

    Ante Gotovina - heroj a ne zlocinac!!!

  • -zZzbuNJeEeNi_ToNy- 01.09.2010.

    muku muce da nas sprijece,sprijeciti nas niko nece..Mi Hrvati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare