To je to što me zanima!

'Tužiteljstvo bez dokaza tereti Mladena Markača'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Odvjetnik Markača, Tomislav Kuzmanović, ističe kako haaški tužitelj ipak nije uspio dokazati vezu između počinjenih djela i propusta zapovjednika
Vidi originalni članak

Nakon završnih riječi odvjetnika generala Ante Gotovine i Ivana Čermaka, sudu se obratio i Tomislav Kuzmanović, odvjetnik Mladena Markača. Zdravko Janić, svjedok, na kojeg se tužiteljstvo poziva, nije uopće spominjao Gračac kao mjesto artiljerskog napada, rekao je Kuzmanović. Jedini ciljevi koje su imali su bili vojni ciljevi, rekao je Janić, a tužitelj Russo je to zanemario, tvrdi Kuzmanović. Obrana također ističe da se u izjavama svjedoka spominju plave uniforme, a specijalna policija nije nosila  te uniforme niti se bavila lovljenjem po planinama. Tužiteljstvo tvrdi da je 'Markač bio svjestan zločina do kojih je trebalo doći u Gruborima', te dodaju da je 'dozvolio atmosferu nekažnjavanja'. Obrana se pita koje je to razumne mjere Markač trebao poduzeti, a znaju da se tim zločinima specijalna policija nije mogla baviti.
- Tužitelj nije uspio dokazati vezu između počinjenih djela i propusta zapovjednika - rekao je odvjetnik Kuzmanović. Tužitelji tvrde da je sudjelovao u prikrivanju zločina u Gruborima, a dokazi pokazuju da su do Markača samo dolazila izvješća o vođenju oružanih borbi u Gruborima, rekao je Kuzmanović.
Tužitelj priznaje da je Markač zahtjevao istragu, ali dodaje da je tu bilo mutnih motiva. Tužiteljstvo također pokušava iskonstruirati sporazum između Markača i Čermaka, ali obrana to negira. Završne riječi obrane dovršio je drugi Markačev branitelj Goran Mikuličić koji je pozvao suce da utvrde da je oružani sukob u Hrvatskoj prestao 8. kolovoza čime bi otpale gotovo sve optužbe protiv Markača. On je pozvao vijeće i da ne primijeni doktrinu udruženog zločinačkog pothvata koja podsjeća, kako je rekao, na koncept optužbi za rušenje socijalističkog poretka u bivšoj Jugoslaviji i na srednjevjekovnu pravnu praksu. Mikuličić ističe da ta doktrina ne izvire iz međunarodnog  humanitarnog prava i omogućava osudu jednog čovjeka za zločin nekoga drugoga bez da onaj prvi zna da je zločin počinjen. Na kraju je rekao kako je morlano i pravno upitno uvrštavanje mrtvih, koji se nemaju mogućnosti braniti a čiju je kaznenu odgovornost tužitelj na taj način prejudicirao, u članove udruženog zločinačkog pothvata. Podsjetio je da je to učinjeno Franji Tuđmanu, Gojku Šušku, Zvonimiru Červenku i Janku Bobetku.

'VOLIO BI DA PRESUDA BUDE POVOLJNA ZA GENERALE'
Predsjednik Ivo Josipović u utorak je izjavio kako je presuda hrvatskim generalim stvar pravosuđa. Tek je kratko rekao kako treba pričekati sudsku odluku.
- Volio bih da presuda bude povoljna za generale, ali ako je netko počinio zločin onda mora za njega i odgovarati - rekao je Josipović.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • waka-waka 31.08.2010.

    .ebo Haag i Karlu Del Ponte!!!!

  • gsxr 1000 31.08.2010.

    Pa ljudi moji,generali su krivi.Zar ne vidite kako su porušili beograd,novi sad,bačku palanku,itd,itd..Idioti den haški slijepi.

  • BERISLAE 31.08.2010.

    Naš predsjednik daje \"podršku\" generalima tako da neće reći da je uz njih!Kojeg mi imamo probisvjeta za predsjednika,da im on određuje kaznu bili bi dovjeka u okovima,kao i oni koje je zatočio njegov otac!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare