To je to što me zanima!

Tužni kraj: Otišli su zadnji đaci sa Zlarina, s njima i učiteljica

Nakon 170 godina u petak je bio posljednji dan nastave u školi. Zaključala ju je učiteljica Marijana Rajčić s kojom su se mještani oprostili uz suze
Vidi originalni članak

Učiteljica Marijana Rajčić u ovoj školskoj godini iz Šibenika na Zlarin putovala je za samo dvoje učenika.

Brat i sestra, Mateo (9) i Petra (10) Celić, završili su treći i četvrti razred, a kako su na Zlarinu samo prva četiri, Petra u peti mora putovati u Šibenik. Putovat će i Mateo kako ne bi ostao jedini učenik u zlarinskoj školi Fausta Vrančića. Petra je bila bolesna pa je učiteljica posljednji dan nastavu održala samo za Matea.

- Škola za dijete ne znači samo znanje, nego i socijalizaciju. Zato razumijem roditelje koji nisu htjeli da Mateo ostane sam u razredu - rekla je učiteljica Marijana koja je u Zlarinu radila od 1999. godine. Tada su u školi postojala dva razredna odjeljenja s ukupno 15 učenika.

- Žao mi je što napuštam Zlarin i učiteljicu Marijanu, ali veselim se prijateljima koje ću upoznati u Šibeniku - kaže Mateo Celić.

Škola u Zlarinu otvorena je 1843., kad je to bio otočni grad s 2000 žitelja. U međuvremenu je broj stanovnika opao na dvije stotine, a otok je već izgubio općinu, lučku kapetaniju, carinsku postaju i druge važne institucije.


Idi na 24sata

Komentari 66

  • prekoradovana 16.06.2013.

    a jadna učiteljica, koliko se samo ona naradila za tu malu plaću.a o životu na otocima ne treba razmišljati jer tamo života nema.

  • Venucci 16.06.2013.

    nasi bi otoci trebali biti raj na zemlji, mladima treba davati poticaje i naseljavat ih na otoke. pomoci im u zaposljenju i izgradnji kuca.

  • 16.06.2013.

    Treba raseliti prenapučeni i infrastrukturno neprikladan Zagreb, odnosno bar 150.000 "Zagrepčana", u Liku i na otoke. Ljudi bi išli odmah kad bi imali smještaj i posao, da mogu živjeti od svog rada. Otoci su krcati napuštenim i ruševnim kućama (za mnoge se niti ne zna vlasnik, a ako se i zna onda im je cijena urnebesna!!!), krcati su zaraslim i neobrađenim poljoprivrednim površinama krcatim ljekovitim biljem i ostalim blagodatima jadranske klime. Ali nitko se nije sjetio potaknuti takav projekt da se zaustavi propadanje Hrvatske. No EU će se i za to pobrinuti i poslati nam njemačke penziće (u Španjolskoj su već jako ljuti na njihovu ekspanziju) ili izbjeglice, Turke itd. nemamo puno vremena za razmišljanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare