Stručnjaci za vino iz San Francisca tvrde da mogu vodu u samo 15 minuta pretvoriti u vino. Sintetičko vino rade od vode, etanola, i umjetnih okusa.
Mardonn Chua i Alec Lee, pokretači tvrtke Ava Winery, kažu da su na ideju da naprave vino bez ijedne bobice grožđa došli prošle godine nakon što su u vinariji u Kaliforniji vidjeli bocu nagrađivanog Chardonnayja. Bocu naravno nisu mogli kupiti jer im je bila preskupa pa su odlučili pokrenuti proizvodnju vina koja si svatko može priuštiti.
- Vino izrađujemo od 85 posto vode, do 13 posto etanola, ovisno o “vrsti” vina, a ostalo su boje, šećer i različite vrste okusa - objasnio je Chua. Priznaje kako su im prvi pokušaji bili očajni i nepitki, ali da su u međuvremenu uspjeli napraviti vrhunsku verziju talijanskog Moscato d’Astija kao i umjetni Dom Pérignon, piše OddityCentral.