To je to što me zanima!

Tvrtka se može zatvoriti za 2 mjeseca i približno 1500 kuna

U više navrata država je smanjivala troškove osnivanja tvrtki i ubrzala vrijeme potrebno za njihovu registraciju zbog čega su mnogi osnivali poduzeća, ali su brzo shvatili da privatni biznis nosi mnoge zamke
Vidi originalni članak

Vlada se napokon odvažila i na pojednostavljenje procedure zatvaranja tvrtki pa se po novome tvrtka može zatvoriti za dva mjeseca i približno 1500 kuna troška, objavio je u ponedjeljak Večernji list.

U više navrata država je smanjivala troškove osnivanja tvrtki i ubrzala vrijeme potrebno za njihovu registraciju zbog čega su mnogi osnivali poduzeća, ali su brzo shvatili da privatni biznis nosi mnoge zamke, navodi dnevnik.

Poduzeće nosi brojne troškove i obaveze čak i kad je neaktivno. Uz jednostavna društva, poduzeća za deset kuna, koja se mogu osnovati za jedan dan, od prošle su godine popularni i paušalni obrti koji se ističu malim poreznim opterećenjem i jednostavnim vođenjem poslovnih knjiga.

Kod posljednje izmjene Zakona o trgovačkim društvima potkraj travnja ove godine propisano je da se d.o.o i j.d.o.o tvrtke mogu zatvoriti po skraćenom postupku sedam puta brže nego što je to bilo moguće do sada, ali i znatno jeftinije! Velika je to promjena u odnosu na dosadašnju praksu gdje je najkraća likvidacija trajala 14 mjeseci, a trošak zatvaranja penjao se na više tisuća do čak desetak tisuća kuna.

Odnedavno postupak likvidacije tvrtki zakompliciran je i obvezom plaćanja likvidatora za sve vrijeme dok traje postupak likvidacije. Prema posljednjoj zakonskoj izmjeni u pravni je sustav uveden novi institut – prestanak društva po skraćenom postupku za tvrtke koje nikome nisu dužne, piše Večernji list. (pm)

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Zmar116 15.07.2019.

    Ovo kao u Alan Fordu...Ulaz besplatan -Izlaz 1500 kuna...

  • DeBil_Klinton 15.07.2019.

    Doobar.... Ovdje se sve može... samo te stvarnost demantira. Npr. suludi propis po kojem je direktor obavezan pod prijetnjom buduće ovrhe isplaćivati plaću od cca 5500 kn bruto. Što mi onda taj pametni zakonodavac zakonom ne propiše da mi se taj novac mora uplaćivat na račun tvrtke od neke treće strane. Ili još bolje kako staviti tvrtku u mirovanje? Npr. putujem 6 mjeseci po zimbabweu i ne mogu poslovati. Neznam koji stupanj retardiranosti treba da bi se donosili ovakvi propisi i u čijem interesu. Jer ukoliko je namjerno onda treba vidjeti tko ima motiv. Ali to je samo mali dio. Da ne spominjem nadalje apsolutno zastarjele administrativno knjigovodstvene propise, a to je već šira tema..

Komentiraj...
Vidi sve komentare