To je to što me zanima!

Tvrtke spašavaju Hrvatsku: I u krizi nižu milijunske dobitke

Kada na kraju tromjesečja Branko Grčić objavi da nam je izvoz rastao za koji postotni bod, to nema veze s Vladom nego s Krašem, Saponijom, M SAN-om...
Vidi originalni članak

Opstale su zbog rekordnog izvoza, stare recepture ili najpoznatijih slastica. Saponia, Kraš, Franck, Končar i M SAN tvrtke su koje spašavaju Hrvatsku. Njihovi strojevi nisu stali ni u recesijskim godinama. Dok prolazimo pogonima Končara na zagrebačkom Jankomiru, na sve strane - buka i rad. Bušilice, rezači, kompresori, peći za sušenje i ljudi - dugogodišnji radnici, proizvode transformatore svih veličina - od onih koji stanu u džep do onih veličine nekoliko lokomotiva.

- Hrvatska je, prema dostupnim statistikama, po glavi stanovnika najveći proizvođač transformatora u svijetu - kaže Tatjana Kukavica, pomoćnica direktora prodaje u Končar - Mjernim transformatorima. Na Jankomiru su smještene još dvije tvornice: Končar - Distributivni i specijalni transformatori te Končar - Energetski transformatori. Prve dvije članice su grupe Končar, a u trećoj im je partner Siemens. Ova posljednja digla je nedavno na noge cijelu Hrvatsku, a neki su prvi put čuli da se u Končaru ne proizvode samo perilice i štednjaci. Zbog njihova transformatora, grdosije od 140 tona, u Hrvatsku je prvi put sletio Antonov 225, najveći avion na svijetu, kako bi ga prevezao do kupca na Filipinima. Najbolji je to dokaz kakvu vrijednost imamo.

Tajna uspjeha svih triju tvornica je izvoz. Hrvatska i regija premalene su za ono što se ovdje može proizvesti.

- Pravo pitanje je kome ne izvozimo? Narudžbe iz inozemstva, bile direktne ili indirektne, čine oko 83 posto poslovanja. Osvojili smo dva posto svjetskog tržišta - kaže Tatjana.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 8

  • pero_ 23.11.2014.

    Dobro su zakljucili da se treba okrenuti trzistima van regije. Od dvjestotinjak zemalja u svijetu nasi se "businessman-i" uhvatili srbije i BIH kao pijan plota.

  • Danko24 22.11.2014.

    Mislim da je vrijeme da i te tvrtke koje su godinama dobivale milijunske ugovore s drzavom i drzavnim firmama konacno krenu raditi i nesto korisno... Zaposljavaju ljude, sire se.. odlicno... Trebalo bi vise firmi slijediti njihov primjer...

  • tessarol 22.11.2014.

    ok....ali ne zaboravimo da dosta tih tvrtki ne plaća radnika koliko bi trebalo pa se stoga pojavljuje veći profit :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare