To je to što me zanima!

U 87. godini života umro naivni slikar Ivan Rabuzin

Ivan Rabuzin rođen je 1921. godine u Ključu kraj Novog Marofa. Do sada je imao više od 200 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu
Vidi originalni članak

Klasik hrvatske i svjetske naive Ivan Rabuzin umro je u varaždinskoj općoj bolnici od posljedica upale pluća i sepse, a dijagnosticirano mu je i zatajenje bubrega.
Rabuzin je rođen je 1921. godine u Ključu kraj Novog Marofa. U Novom Marofu je priredio i prvu svoju samostalnu izložbu 1956. godine. Sedam godina kasnije ima samostalnu izložbu u galeriji Mona Lisa u Parizu. Rabuzin je do sada imao više od 200 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a njegove slike zauzimaju istaknuta mjesta u muzejima i privatnim zbirkama naivne umjetnosti širom svijeta. Njegovi  cvjetni motivi postali su cijelom svijetu prepoznatljiv autorski znak. Prenosio ih je na uporabne predmete, a vrijedna su u tom stilu i dva ostvarenja u Japanu - zastor kazališta "Takarazuka" u Tokiju i zastor u predavaonici Muzeja moderne umjetnosti u Urawi.
O slikaru Rabuzinu snimljeno je desetak dokumentarnih filmova i tiskano nekoliko monografskih prikaza.
U katalozima svojih izložaba objavio je monografske zapise o svojoj poetici i stvaralačkom procesu, koji se smatraju prvorazrednim dokumentima za one koje zanima povijest hrvatske umjetnosti modernoga i ne samo naivnoga umjetnika.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • miki4321 19.12.2008.

    Ivan Rabuzin je veliki veliki hrvatski slikar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare