To je to što me zanima!

U Beogradu počinje suđenje hrvatskim pilotima: Srbija ih tereti za navodni ratni zločin

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Optužnica ih tereti da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti u BiH.
Vidi originalni članak

U Beogradu danas kreće suđenje četvorici hrvatskih pilota koje se po optužnici tereti za navodni ratni zločin počinjen u kolovozu 1995. Hrvatska to suđenje ne priznaje. 

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti u BiH. Hrvatska osporava srbijanskom pravosuđu nadležnost, pa i pravo na pokretanje postupka između ostalog i zbog toga što je te događaje već istražio sud u Haagu.

ODVJETNIK PRIOPĆIO: 'Suđenje hrvatskim pilotima u Srbiji zakazano za 26. prosinca'

- Ne očekujem pošteno suđenje, niti ga priznajemo. Mi ćemo zaštititi naše pilote. Kao što smo govorili ovdje, se radi o političkoj odluci. Srbija ima svojih problema i zato je pokrenula taj proces - poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, prenosi HRT.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • TUKnut 27.12.2022.

    postoje brojni pismeni dokazi i zapisnici".... Naredbu je izdao general bojnik Čuletić" "Cilj je bio protjerati civile"..

  • TUKnut 27.12.2022.

    Josip Čuletić, general bojnik Hrvatske vojske, načelnik Stožera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane izdao naređenje okrivljenom Vladimiru Mikcu, brigadiru Hrvatske vojske, zapovjedniku 92. zrakoplovne baze Pula u čijem je sastavu 22. eskadrila lovačkih zrakoplova i okrivljeniku Zdenku Radulju, brigadiru Hrvatske vojske, zapovjedniku 91. zrakoplovne baze Pleso za avionske napade po ciljevima na zemlji što uključuje i civilno stanovništvo koje je, bježeći od napada HV-a i MUP-a Republike Hrvatske, već napustilo svoje domove u RH i prešlo u dubinu teritorija susjedne međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine krećući se prema preporukama hrvatskih vlasti cestama koje su im bile sugerirane kao sigurne i otvorene za odlazak

  • mrTrobec 26.12.2022.

    Nije avodni, za to se zna od 95 Stipetića je Haag o tome ispitivao ali naše pravosuđe nije poduzelo ništa, eto sada su se probudili

Komentiraj...
Vidi sve komentare