To je to što me zanima!

'U borbi protiv virusa trebamo očuvati hrvatsku demokraciju'

Vladi, Saboru i predsjedniku države uputili su sedam mjera za očuvanje demokratskih institucija i procesa. Jedna od njih je da o ograničavanju prava i sloboda građana Sabor mora glasati dvotrećinskom većinom.
Vidi originalni članak

U vrijeme dok se Hrvatska bori protiv širenja korona virusa, GONG upozorava da ne smijemo izgubiti demokraciju pa su Vladi, Saboru i predsjedniku države poslali sedam zahtjeva. Navode da razna ograničenja građanskih prava i sloboda, kojima svjedočimo posljednjih dana nakon uvođenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zahtijevaju odlučne mjere kako bi sačuvali demokratske institucije i procese. 

GONG posebno opasnim smatra nedavni pokušaj suspenzije rada parlamenta, kojim bi se Hrvatska svrstala uz bok Orbanovoj Mađarskoj, a premijer bi donosio zakone dekretom. Zabrinjava ih i najava izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima bi se omogućilo praćenje lokacija mobitela građanki i građana. Od vlasti traže da se popis svih izvanrednih mjera objavljuju na jednom mjestu, strogo ograničeno trajanje svih izvanrednih mjera kako se ne bi dogodilo da one ostanu na snazi i nakon pandemije.

SABOR O KORONI: Beljak: 'Praćenje ljudi putem mobitela je uvod u diktaturu'

Traže uvođenje parlamentarno-građanskog nadzora prihvati li se najavljeno praćenje lokacija mobitela, ali i u svim sličnim mjerama kako bi se spriječile moguće zloupotrebe. U GONGU traže da sva ograničenja koja se odnose na ljudska prava i građanske slobode, poput nadzora lokacija putem mobitela, se u Saboru donose isključivo dvotrećinskom većinom.

Budući da organizacija i provođenje parlamentarnih izbora do kraja godine mogu biti neizvjesni zbog zdravstvene krize traže od vlasti da hitno analiziraju kapacitete i naprave sigurnosnu procjenu za uvođenje dopisnog i elektroničkog glasanja. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • mikronmali 31.03.2020.

    Nekada su bili taki , a zvali su ih kontraši . Uvijek su bili protiv i nikada ništa što je predloženo nije valjalo , ali oni nikada nisu imali prijedlog ili svoje rješenje . Samo protiv .

  • Ekscem 29.03.2020.

    "Hrvatska demokracija" Što je to ?

  • intellectus 29.03.2020.

    Uhljebima iz udruga Gong, BABE i sličnim ću ponoviti jedan dio mog komentara citiram....."Citat.."Predsjednik Republike poručio je i kako dok god Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom premijer - predsjednik.."......Lijepo, ali Predsjednik još nešto reče, citiram ".... i da je u trenutnoj situaciji prihvatljivo ograničavanje određenih ljudskih prava i sloboda.."......B U M !!! Hoće li se sada kreštave BABE, uhljebi iz GONG-a ili tenkista, moguće Bero ili netko drugi podići na prednje noge te podučiti aktualnog Predsjednika Hrvatske da se u ljudska prava ne smije dirati i da je to dragulj demokratske stečevine. Naravno postoji još nešto, moguće da on Hrvate ne gleda kao ljude? Je li to moguće?!"

Komentiraj...
Vidi sve komentare