To je to što me zanima!

'Napad na policajce u Borovu Selu je zločin bez presedana'

U Borovu se danas obilježava 28. godišnjica ubojstava dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije koje su srpske paravojne postrojbe napale i ubile 2. svibnja 1991. godine.
Vidi originalni članak

Mimohodom Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Krpelj" Vinkovci od ulaza u Borovo do spomen-obilježja u središtu mjesta u četvrtak je počelo obilježavanje 28. obljetnice ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije ubijenih na današnjih dan 1991. u prijeratnom Borovu Selu, današnjem Borovu.

Obilježavanju je nazočna i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, umirovljeni general Mladen Markač, nekadašnji visoki politički dužnosnik Vladimir Šeks i drugi koji su se zajedno s nekoliko stotina hrvatskih branitelja u hodnji uputili od ulaska u Borovo do središta mjesta gdje će podno spomen-obilježja dvanaestorici redarstvenika biti položeni vijenci i upaljene svijeće. 

"To je zločin bez presedana. Napad na naše policajce, legalne predstavnike vlasti Republike Hrvatske koji su počinili pobunjeni Srrbi potpomognuti bivšom JNA, opomena je svima nama da se nikada ne smijemo opustiti i uvijek biti odgovorni, da gradimo svoju zemlju na načelima pravednosti i žrtvu nikada ne zaboravimo", izjavio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved po dolasku u Borovo.

U vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Polionija služit će se misa zadušnica, a zatim će se održati sportski dio memorijala 12 redarstvenika.

Policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.) ubijeni su iz zasjede, nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu su ranjena 23 policajca.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Zmar116 02.05.2019.

    Borovo Selo je već u Jugoslaviji imalo status četnićkog uporišta,,Već onda sam ćuo razmišljanja mnogih vojvođanskih Srba o tome da je Borovo Selo jedna jako opaka sredina i da će tamo" kad tad ispasti neko sranje"..Pa me sad nemilo iznenađuju izjave sa hrvatske strane u smislu :"Nismo se tome(zasjedi) nadali,nismo to(zasjedu) očekivali"..Kao i i slićne ,a sve u svrhu da bi se opravdalo slanje onda slabo naoružane Hrvatske policije u to četničko osinje gnijezdo...Inaće sam humanista,i žao mi je mnogih nedužnih Srba što su 95 godine zauvijek otišli iz Hrvatske...Sa nekima od njih sam išao u školu i bili su totalno OK likovi.Čak se danas zgražam na njihovoj naivnosti kao i njihovih roditelja koji su slijepo vjerovali u komunizam te tako dolaskom na ove prostore indirektno ugrozili i živote svoje djece..Zbog svih ratnih trauma 90-tih koje su i oni kao ljudi prošli,puno bi im bolje bilo da su ostali živjeti u Srbiji i da nikad nisu došli u Hrvatsku.Kad sada sve sagledam,pa čak i kao turisti..,Ali mi je sa druge strane,kao Hrvatu još više žao da u Borovom Selu za ovo zlodjelo i masakr nad hrvatskim redarstvenicima, nikome do sada još nije pala niti jedna jedina dlaka sa glave...

  • jo2hn8ny 02.05.2019.

    Neka im je vječna slava i hvala jer su dali najveću vrijednost što su posjedovali (a to je ŽIVOT) za ovu sada opljačkanu, uništenu i razjedinjenu Republiku Hrvatsku.

  • Zmar116 02.05.2019.

    Kad ćemo napokon saznati imena i prezimena ubojica..I kad ćemo napokon saznati tko je dao zapovjed da slabo naoružana policija onda krene u taj četnićki brlog..Kao navijač Hajduka sam osamdesetih prošao kroz Borovo Selo(šinobus koji je vozio od Vinkovaca prema Subotici..Bio je prisutan osječaj velike nelagode i loše slutnje..Te face na željezničkoj stanici oćiju punih mržnje sa šajkačama na glavi koji su očito imali informaciju da će nas 50-tak u vlaku proći kroz njihovo selo, čovjek nikad neće zaboraviti....

Komentiraj...
Vidi sve komentare