To je to što me zanima!

U Crnoj Gori počeo generalni štrajk u prosvjeti: 'Nismo dobili povećanje plaća od 10 posto'

Nastava u oko pedeset posto škola i vrtića u Crnoj Gori u ponedjeljak je obustavljena, nakon što je sindikat prosvjete pozvao zaposlene na generalni štrajk jer nisu dobili povećanje plaća od 10 posto
Vidi originalni članak

Granskim kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća zaposlenima u prosvjeti za deset posto od siječnja, no crnogorska vlada tvrdi da nema novca u proračunu već je prosvjetarima ponudila povećanje od 15 posto, ali od rujna.

Ta ponuda nije bila prihvatljiva, pa je opći štrajk počeo u više od pola obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, dok se jedan dio nastavničkog kadra nije pridružio štrajku.

Crnogorski premijer Milojko Spajić pozvao je prosvjetare da razgovaraju s vladom i poručio da neće popustiti pod pritiskom.

SUDAR AUDIJA I SEATA FOTO Stravični prizori iz Crne Gore: Troje mladih poginulo u sudaru, dvoje teško ozlijeđeno

"Već smo rekli da možemo garantirati povećanje od 15 posto od rujna. Zbog toga mi je nejasno zašto bi sada netko išao u štrajk i mislim da tako gube samo djeca", rekao je Spajić koji bi se u utorak trebao sastati sa sindikalcima.

Predsjednik sindikata prosvjete Radomir Božović tvrdi da su prosvjetni radnici koji su u štrajku meta "neviđenih pritisaka i zastrašivanja".

"U nekim školama su direktori i pomoćnici držali nastavu kako bi poslali izvještaj da se u njihovim ustanovama nastava odvija po ustaljenom rasporedu”, rekao je Božović.

TUGA U CRNOJ GORI Stravična prometna nesreća u Crnoj Gori: Poginulo je troje mladih, dvoje teško ozlijeđeno

Iz crnogorskog ministarstva prosvjete tvrde da se u polovini osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori nastava realizira u punom kapacitetu. 

Poručuju da će uložiti sve napore da se što prije uspostavi redovni nastavni proces u svim odgojno-obrazovnim ustanovama.

"U isto vrijeme, zahvalni smo svim direktorima koji su organizirali nastavu u svojim školama i svim prosvjetnim radnicima kojima je, uprkos svemu, interes djece na prvom mjestu", zaključili su iz tog crnogorskog ministarstva.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare