To je to što me zanima!

U Dubrovniku gorjelo drvo od 500 godina: Nema velike štete

Požar platana u Trstenome koji se dogodio jutros oko 10:45 sati je pod kontrolom vatrogasaca. Detaljnije informacije bit će poznate javnosti kad stručne službe naprave procjenu štete
Vidi originalni članak

U Dubrovniku je jutros buknuo požar, točnije, zapalilo se 500 godina staro brdo platana u naselju Trsteno. 

Predsjednik Mjesnog odbora Trsteno Antun Bošković kazao je kako je situacija sada pod kontrolom te da je požar izbio usred nesretnih okolnosti.

- Mještani su prijavili vatrogascima paljenje korova u blizini platana, ali jedna mala iskra je dovoljna da dođe do požara. Tako je vjetar puhnuo i došlo je do zapaljenja stoljetnog stabla. Vatrogasci su brzo reagirali i ugasili požar te sad saniraju ekološkom pjenom mjesto iz kojeg se još uvijek malo dimi. Neće biti posljedica za platane jer je izgorjela jedna suha grana koju je inače trebalo odstraniti -  pojasnio je Bošković  za Dubrovački dnevnik, dodavši kako su platane zaštićene sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

To je stablno bilo kandidirano za europsko stablo godine te je zaštićeno u kategoriji spomenika parkovne arhitekture, a ujedno je i simbol Trstenog, javlja Portal Oko.

Dubrovački vatrogasci izvijestili su kako su dojavu zaprimili u 10:43, a na teren su upućena tri vozila sa šest vatrogasaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • stonina 23.02.2020.

    Jadno je i žalosno ne poštivati vremenske uvjete za spaljivanje korova. Prijava vatrogascima da će se nešto spaljivati ne daje ti amnestiju da budeš pažljiv i odgovoran u tome.

  • zgb2zoran 22.02.2020.

    Trsteno je skoro 10km od dubrovnika, novinara u školu poslat

  • Cirenac 22.02.2020.

    Dobro je da je ugašeno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare