To je to što me zanima!

U EP-u "sanitarni kordon" prema krajnjoj desnici

Raspodjela ključnih mjesta u Europskom parlamentu obično odražava snagu političkih skupina, a pri tome parlament primjenjuje složenu "d'Hondtove metodu"
Vidi originalni članak

Glavne političke grupe Europskog parlamenta su u srijedu spriječile krajnju desnicu da dobije utjecajna čelna mjesta parlamentarnih odbora koje je zahtijevala. 

Skupina Identitet i demokracija (ID), koja okuplja i eurozastupnike Nacionalnog okupljanja (RN) i talijanske Lige, željela je preuzeti mjesta predsjednika Odbora za poljoprivredu i Odbora za pravna pitanja u Europskom parlamentu.

Kako bi blokirali kandidate ID-a, Europska pučka stranka (EPP), socijaldemokrati, liberali iz Obnovimo Europu i Zeleni uspostavili su "sanitarni kordon", izvješćuje AFP.

Francuskinja Maxette Pirbakas (RN) nije dobila potreban broj glasova da bi preuzela čelno mjesto Odbora povjerenstva za poljoprivredu, koje je velikom većinom glasova dodijeljeno Nijemcu Norbertu Linsu (EPP).

Francuz Gilles Lebreton (RN) nije dobio mjesto predsjednika Odbora za pravne poslove, koje je preuzela Britanka Lucy Nethsingha, članica skupine Obnovimo Europu.

"To je poništavanje demokracije", izjavio je Lebreton.

Raspodjela ključnih mjesta u Europskom parlamentu obično odražava snagu političkih skupina, a pri tome parlament primjenjuje složenu "d'Hondtove metodu".

Primjena te metode bi omogućila krajnjoj desnici da dobije dva predsjedništva, no glavne političke skupine u Europskom parlamentu su se dogovorile da će joj blokirati put na izglasavanju u srijedu jer drže da krajnja desnica nema pravo na položaje u instituciji koju ne poštuje.

Odbori imaju ključnu ulogu u radu Europskog parlamenta jer su prije glasanja na plenarnom zasjedanju na prvoj crti u pregovorima s Komisijom i državama članicama o zakonodavnim prijedlozima.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mestar 11.07.2019.

    Ovakvi su vladali jugoslavijom pa je tako i zavrsila kakvi su vldali. Tako ce i ovi liberlni levi i ostali lazni socijalisti, demokrscani i demokkrati unistit i ovu eu tvorevinu. Interesira me u kakvi sistem ce se oni uhljebit kad ovaj propadne. Ti partijski lideri su se rasporedili po republikama i zasjeli u fotelje.

  • matura 11.07.2019.

    Dobar i razuman kordon bez pardona

  • Borna.2 11.07.2019.

    Koje stranke u parlamentu možemo nazvati krajnjom ljevicom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare