To je to što me zanima!

"U Hrvatskoj će ove godine BDP rasti i više od 1,6 posto"

Gost 24sataTV-a, Hongjoo Hahm iz Svjetske banke, istaknuo je kako država novac treba usmjeriti prema najugroženijima kao što su nezaposleni, socijalno ugroženi...
Vidi originalni članak

Voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm gostovao je u srijedu u podnevnim vijestima 24sataTV-a. Smatra da će ove godine BDP u Hrvatskoj rasti možda i više od 1,6 posto, koliko je predvidio UN.  

- Hrvatska ima dobro osmišljeni program gospodarskog oporavka, no treba ga odmah primijeniti. Općenito se misli da je u izbornoj godini teško provoditi ozbilje reforme no postoje primjeri kao što je Latvija u kojoj su sve strane shvatile ozbiljnost velikog broja nezaposlenih i problema u gospodarstvu. Zato je i u Hrvatskoj važan konsenzus svih strana oko oporavka gospodarstva - kazao je Hahm.

Nije htio komentirati rad donedavnog ministra financija Ivana Šukera, no za njegovu nasljednicu Martinu Dalić je rekao da je dobro što ima iskustva i u samom Ministarstvu financija i u privatnom sektoru. Upravo njezino ministarstvo Hahm vidi kao mjesto iz kojeg će se uskladiti sve odluke za gospodarski oporavak. 

Na pitanje, gdje treba provesti bolne reforme i jesu li to mirovine, plaće ili državna uprava, odgovorio je:

- Sredstva treba usmjeriti prema najugroženijim slojevima kao što su nezaposleni, socijalno ugroženi ili udovice, a ne davati svim kategorijama.

Za izlazak iz krize smatra da bi se država trebala povući iz tvrtki s manjinskim udjelom i prepustit svoje mjesto privatnom kapitalu. Kao primjer je uzeo brodogradilišta, no da je posebno važno da se država udalji i iz turizma te industrije. Po njemu je razvoj Hrvatskih željeznica ključan za gospodarski rast te kao takve zanimaju i Svjetsku banku koja će podupirati i razvoj luka Ploče i Rijeka.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • rosa110 19.01.2011.

    "Hrvatska ima dobro osmisljen program gospodarskog oporavka" rece Hahm i ostade ziv. Ovaj tip ili je lud ili su ga lobisti vec obradili.

  • marina 35 19.01.2011.

    zaostali smo 40 godina za švicarskom,za vrijeme juge smo bili oko 20 godina,,sramota je za jednu slaborazvijenu državu reči da če bdp biti veći za 1,6.nula ništa,ova država godišnje zaostaje godinu i pol za zapadom,

  • be yourself 19.01.2011.

    Koja napaljotka, ... i tako za jedno 1500 godina možda stignemo zapad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare