To je to što me zanima!

U Hrvatskoj se nakon diplome zaposli svega 65 posto mladih

Od svih europskih zemalja, Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice, skupa s Italijom u kojoj se nakon diplome zaposli 55,2 posto mladih i Grčkom sa samo 52 posto
Vidi originalni članak

Hrvatska od svih europskih zemalja ima jednu od najnižih stopa zapošljavanja mladih nakon diplome, pokazalo je najnovije istraživanje.

Provela ga je Europska komisija u 2018. Utvrdili su da ta stopa iznosi 65,9 posto, pa se Hrvatska tako nalazi pri dnu ljestvice skupa s Italijom u kojoj se nakon diplome zaposli 55,2 posto mladih i Grčkom sa samo 52 posto.

Na vrhu ljestvice su pak Malta, Njemačka i Nizozemska. U prvoj se odmah nakon završetka fakulteta zaposli čak 94,5 posto ljudi, a u druge dvije nešto više od 90 posto njih. Slijede ih Češka, Austrija, Luksemburg i Švedska. U Europskoj komisiji poručili su kako se nadaju da će brojke poslužiti svim zemljama da poboljšaju uvjete za zapošljavanje mladim ljudima s diplomom. Vjeruju da će se ulaganje u obrazovanje svim zemljama isplatiti.

- Samo ljudi koji postižu uspjeh u životu su samopouzdana radna snaga koja pridonosi - tvrdi EK.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Lun@777 10.04.2019.

    Glavno da će starci raditi do 67, pa s posla na groblje, dok nam mladost nema posla te odlazi u druge države raditi, a Hrvatska ih školovala... Baš smo loši gospodari...

  • BlackdoG_1 10.04.2019.

    Pa evo upravo na telki ide reklama da se nakon jednog privatnog studija zaposli 98%. Dakle kod nas vrijedi ona - imaj novaca pa plati puno i imaš posao. Ostala sveučilišta ne vrijede! To je poruka u Hr na žalost!

  • prokurator 10.04.2019.

    osoba iz moje obitelji: doktor znanosti već 10 godina (doktorirao vrlo mlad), nekoliko stručnih knjiga iza sebe. zbog državnog "zatvaranja pipe" više njih sa znan. instituta odlazi na burzu. tijekom godine dana javlja se na sve natječaje, jasno dosta ispod svojeg ranga naobrazbe. tamo vidi da njegove prijave često nisu niti otvorene! poziv na intervju samo jednom u godini dana!!! evo to je stanje sa zapošljavanjem obrazovanih u ovoj državi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare