To je to što me zanima!

U Hrvatskoj su radnici plaćeni manje nego prije deset godina

U razdoblju od 2010. do 2019. godine u Hrvatskoj su se prosječni paketi plaća prilagođeni inflaciji, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plaće, smanjili za pet posto
Vidi originalni članak

Hrvatska je među šest zemalja Europske unije u kojima su radnici u prosjeku plaćeni manje nego prije deset godina, pokazali su u utorak objavljeni rezultati Instituta europskih sindikata (ETUI).

U razdoblju od 2010. do 2019. godine u Hrvatskoj su se prosječni paketi plaća prilagođeni inflaciji, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade za plaće, smanjili za pet posto.

Novi rezultati ETUI-a pokazali su da su prosječni paketi plaća smanjili i u Italiji, za dva posto, Španjolskoj i Portugalu, za po četiri posto, na Cipru, za sedam posto, te u Grčkoj, za 15 posto.

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Pojeftinjuju cijene goriva: Tank benzina pada 8 kn, dizel 13 kn

ETUI je priopćio kako su prosječni paketi plaća u istom razdoblju gotovo stagnirali te porasli tek za 0,1 posto u Finskoj te po 1,5 posto u Belgiji i Nizozemskoj.

- Radnici u šest zemalja EU-a u gorem su stanju nego prije 10 godina. Čelnici EU-a vole pričati o takozvanom oporavku, no za milijune radnika u mnogim zemljama EU-a kriza nije gotova - rekla je zamjenica generalnog tajnika Europske konfederacije sindikata (ETUC) Esther Lynch.

- EU mora učiniti mnogo više po pitanju promicanja povećanja plaća i minimalnih plaća te u podupiranju jačih kolektivnih ugovora u gotovo svim zemljama članicama EU-a -  zaključila je.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • 04.02.2020.

    nedavno je netko spomenuo da Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika i 9.000 vijećnika, a New York s osam milijuna 49 vijećnika, a i sabor je prazanjikav... nije to bas tako lako hraniti ... a novi porezi samo dolaze... svatko sposoban i cijenjen vec je dao petama vjetra, ono malo što ih je ostalo se jos neckaju ali ce i oni brzo kad padne mirovinski sustav.. ali neka se narod češka i dalje, dok se ima za kavu i cigaru super je... u vrijeme društvenih mreža mi ne mozemo napraviti pravi prosvjed, pogledajte francuze... poskupi gorivo - gori pola Pariza

  • uvijekkontra 04.02.2020.

    U Cazmi cekanje placaju 1.70 kuna po satu a prekovremeni 5 kuna imamo dokaze pa ti vozi bus haha

  • 04.02.2020.

    Ne brinite se zato sad uvozite radnu snagu,Nepalce,Indijce,Albance nema više one "ako nečeš ti ima tko hoće" a crkavicu minimalca 3250kn uzmite si i stavite u onu stvar

Komentiraj...
Vidi sve komentare