To je to što me zanima!

U Hrvatsku dolazi softver protiv pedofilije na netu

Do kraja godine dovršit će se softver koji će roditeljima omogućiti nadzor web stranica koje posjećuju djeca, a neke od njih će moći blokirati
Vidi originalni članak

Projekt je inicirao osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a njegov predsjednik Dario Štolba obećava da će softver biti besplatan za sve zainteresirane i moći će se, zajedno s uputama za korištenje, skinuti s web stranica Centra.
Centar će od idućeg polugodišta u osječkim osnovnim školama organizirati seminare, koje će voditi psiholozi, forenzičari i djelatnici MUP-a, a planira seminare sličnog sadržaja po cijeloj Hrvatskoj. Istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koje je provedeno 2003. godine na uzorku od 4000 učenika od 4. do 8. razreda osnovnih, te prvog i drugog razreda srednjih škola, pokazalo je da se čak 90 posto djece služi kompjutorom. Od 73 posto djece u Hrvatskoj koja su imala određena iskustva s internetom, 27 posto bilo ih je izloženo seksualnim porukama. Četvrtina tih poruka je došla s nepoznatih adresa, osam posto s adresa poznatih osoba i bliskih prijatelja, a sedam posto ih je dobilo adresu na koju se trebaju javiti.
Stručnjaci upozoravaju da su tinejdžeri znatiželjni, što ide na ruku pedofilima koji im u početku šalju viceve i šale, te ih tako navlače na teme spolnosti i seksualnosti. Pedofili najprije kreću s "nevinim" pitanjima, raspituju se ima li koga kod kuće ili u sobi, te tko od ukućana koristi kompjutor. Ako procijeni da je komunikacija rizična, pedofil se povlači, no ako je siguran, pokušava osvojiti povjerenje djeteta, odnosno započinje s procesom "groominga".
Roditelji bi, bez obzira na povjerenje koje imaju u dijete, trebali kontrolirati stranice koje ono posjećuje, što se posebno odnosi na mlađe adolescente. Djecu treba upozoriti da ne smiju pristati na susrete s nepoznatim osobama, a ako ipak pristanu trebaju ići s roditeljima. Problem je što su danas djeca informatički pismenija od svojih roditelja, a starije adolescente puno je teže kontrolirati nego mlađe.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • RobertDujo 12.03.2011.

    Kontrolirati? Blokirati? Jos mi to fali, mogu pogledat sta god hocu na internet, uci u porno stranice i svasta, ali nikad mi nije palo napamet da sebe slikam i prikazujem drugima. To sto neka bolesna djeca rade je njihov problem, nemoramo mi drugi zbog njih ispastat sada.

  • branjo 02.02.2008.

    Ima li kakav software protiv HDZ ? Taj bi nam vise koristio.

  • Hacker-ri 09.01.2008.

    to znaci da ja necu moc slat ni poznatima neke \"seksualne rijeci\" jer ce ga server filtrirat? i pitam se zasto je besplatan---> jer nije potpun i nesto mu sigurno fali... BB vidi sve !! Ali i ja vidim BB :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare