To je to što me zanima!

'U Hrvatsku se više ne vraćam, zašto s boljeg opet ići na gore'

Prekovremeni sati medicinskim sestrama i tehničarima često nisu plaćeni te je vrednovanje njihova rada daleko od onoga kakvo bi trebalo biti. Upravo zbog svega toga mnogima je prekipjelo...
Vidi originalni članak

U srijedu su medicinske sestre i tehničari diljem Hrvatske organizirali simbolični prosvjed '5 do 12' kojim su htjeli ukazati na teške uvjete rada, potplaćenost i kaotično stanje u zdravstvu. Sustav je u kroničnom deficitu sa zdravstvenim kadrom, a istodobno ih tjera da rade do iznemoglosti.

Prekovremeni sati medicinskim sestrama i tehničarima često nisu plaćeni te je vrednovanje njihova rada daleko od onoga kakvo bi trebalo biti. Upravo zbog svega toga mnogima je prekipjelo, pa su svoju stručnost i znanje odlučili ponuditi Irskoj. Tamo je, kažu nam dvije medicinske sestre koje rade u Dublinu, i s kojima smo razgovarali, situacija neusporediva u odnosu na Hrvatsku.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Iz Zagreba sam otišla pritisnuta nezadovoljstvom zbog primanja koja nisu bila dostatna za tročlanu obitelj. Kao samohrana majka, ma koliko god radila, bila sam u dužničkom ropstvu švicarskog franka u porastu, i dodatno nezadovoljna sveopćom atmosferom u državi, temama za koje se ne nalazi rješenje, ali i mentalitetom. Generalno, željela sam svojoj djeci priuštiti i šire poglede na horizont oko njih, kaže nam medicinska sestra Ivana Nađ (40) koja od 2017. radi u Dublinu na kirurškom odjelu jedne privatne bolnice.

Ivana je imala dugogodišnji staž rada na KBC-u Zagreb gdje je bila i glavna sestra na Odjelu za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju organa. Najprije je iz Hrvatske otišla u Veliku Britaniju, a potom u Irsku zbog bolje ponude. U dublinskoj bolnici, kaže, radi istu satnicu kao i u Hrvatskoj, ali su joj primanja četiri puta veća. Dodatno, kaže da je u irskoj bolnici naišla na apsolutno poštovanje prema njezinim sposobnostima, znanjima te iskustvu koje do tada stekla.

-  Moram pohvaliti ovdašnji sustav u kojem se, unatoč golemoj nacionalnoj, vjerskoj, obrazovnoj i kulturološkoj raznolikosti, sve medicinske sestre tretira jednako u njihovim obvezama i pravima - govori Ivana ističući da u 12-satnom radnom vremenu ima dvije pauze, za doručak i ručak, na koje ju doslovce tjeraju kako bi se odmorila.

PROSVJEDI U BOLNICAMA 'Dosta je da se naš novac troši na Agrokore i privatne firme...'

Hrvatskom zdravstvenom sustavu najviše zamjera što od medicinskih sestara zahtijeva preuzimanje odgovornosti za aktivnosti u svom radu za koje nisu ispunjeni uvjeti niti omogućena sredstva. Također, zamjera sustavu što se više bavi rješavanjem nastalih problema, umjesto da ih sistematski sprječava, kao i to što su medicinske sestre potplaćene, iako se o svom trošku školuju do najviših razina. No naš sustav, kaže Ivana, kvalitetu sestara s diplomom ne prepoznaje.

A bolju priliku u Dublinu potražila je i medicinska sestra Nikolina Lisko (26), Osječanka koju je, kaže, u Hrvatskoj najviše smetalo što se stalno priča kako nedostaje medicinskih sestara, a posao je iznimno teško naći.

-  Ako nemaš neku vezu, teško se dobije posao u državnoj ustanovi. S obzirom da je dobiti posao u bolnici ravno zgoditku na lutriji, radila sam na kućnoj njezi kao zamjena - govori Nikolina koja je sveukupno dvije godine nakon školovanja radila u domu zdravlja i na kućno njezi, dok joj nije prekipjelo čekati bolju priliku.

Zato ju je našla u Irskoj, gdje radi od 2014. godine, u domu za starije te u privatnoj bolnici. Dok je u Hrvatskoj zarađivala 400 eura, u Dublinu mjesečno inkasira minimalno 3.000 eura. Najmovi stanova su skupi, kaže, ali i unatoč tomu može si svašta priuštiti, ponešto uštedjeti, ali i putovati, o čemu je u Hrvatskoj samo sanjala. Ističe kako ima daleko veću potporu poslodavca i kako se njezin poziv cijeni mnogo više nego u Hrvatskoj.

-  U našoj domovini se struka medicinske sestre ni približno dovoljno ne cijeni. U zadnje vrijeme se jako ružno priča o sestrama što je žalosno. Ovdje, ako se dogodi neka ružna situacija s pacijentom, poslodavac ti odmah pruži potporu i stane iza tebe. Neće dopustiti da se dogodi incident poput nekih o kojima su nedavno pisali hrvatski mediji - priča Nikolina koja je u Dublinu stekla nove prijatelje, ali i našla dečka.

Vraćati se u Hrvatsku neće, jer, kaže, nema svrhe otići s boljeg ponovno na gore. Najviše zamjerki ima na to što se na našem zdravstvu uvijek štedjelo, a ističe da bi njezinu struku trebalo cijeniti i bolje platiti, jer je to jedini način da se ljude zadrži u domovini.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 392

  • 13.10.2019.

    Ja cu reci iz svog iskustva...: Njemacka je za medicinske sestre bolja samo zbog place...a sve ostalo Nijemci nam nisu ni do koljena... Medicinske sestre iz Hrvatske su doktori nauke za njihove doktore...a njihove medicinske sestre su najbolje izucile mijenjati pelene... Ako netko kaze drukcije taj laže. Njihova skola traje 3 godine...sve 3 godine uce iz jedne knjige...bazirani su samo na njegu pacijenta.radila sam u vise bolnica tako da je u svakoj tako.Dok me neki nisu pitali: pa sta onda radis u njemackoj? Odgovor je: moram prehraniti obitelj, nisam podobna i za mene nema mjesta ...a da imam posao u Hrvatskoj vratila bi se odmah bez razmisljanja.

  • 08.09.2019.

    Samo bogati I lopovi ce uzivat u Hrvatskoj , to je plan vec od domovinskog rata nazalost

  • najiram 10 07.09.2019.

    a tko vas i zove ostanite tamo ne trebate nam...komu ćete pružati medicinsku skrb kad su svi otišli a moleri kome ćete malati...nema potrebe za vama...svi koji su otišli bolje nek sde ne vraćaju...je nema potrebe za njima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare