To je to što me zanima!

U Izraelu na tisuće prosvjednika protiv desničarske vjerske vlade

U središtu ovotjednih prosvjeda bio je porast nasilja u arapskom sektoru i ključno glasanje u parlamentu sljedeći tjedan. Prema izvješćima, od početka godine u Izraelu je ubijeno stotinu arapskih stanovnika
Vidi originalni članak

Izraelci su u subotu navečer prosvjedovali širom zemlje protiv politike desničarske vjerske vlade premijera Benjamina Netanyahua. Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u nekoliko gradova noseći plavo-bijele nacionalne zastave i transparente.

U središtu ovotjednih prosvjeda bio je porast nasilja u arapskom sektoru i ključno glasanje u parlamentu sljedeći tjedan. Prema medijskim izvješćima, od početka godine u Izraelu je ubijeno stotinu arapskih stanovnika - gotovo tri puta više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Policija pod ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben-Gvirom optužena je da nije poduzela dovoljno mjera protiv vala nasilja. Na nekim transparentima prosvjednika može se pročitati: "Ben-Gvire, nisi ovome dorastao. Podnesi ostavku!"

SVETO MJESTO RAZDORA Izraelski ministar obišao Brdo hrama, Hamas kaže da će Izrael snositi posljedice zbog toga

Prosvjedi protiv vlade redovita su pojava u Izraelu od početka godine. Jedan od ciljeva Netanyahuove koalicije jest oslabiti Vrhovni sud pravosudnim reformama. Netanyahu je obustavio planove u ožujku nakon snažnog pritiska, a u pregovorima između vlade i oporbe dosad se nije uspio postići dogovor.

NA ZAPADNOJ OBALI Ubijena tri palestinska borca u napadu izraelske vojske

Središnji dio sveobuhvatnog prijedloga zakona je promjena povjerenstva za izbor sudaca. Parlament će u srijedu glasati o dva predstavnika tog deveteročlanog tijela.

INTERVJU: GARY KOREN 'Hrvatska se trudi, ali dug je put do povratka privatne imovine Židovima i otetih umjetnina...'

Tradicionalno jedan od njih dvojice dolazi iz oporbe. Međutim, nekoliko članova parlamenta pozvalo je da se oba mjesta daju vodećoj koaliciji. Takav potez mogao bi potaknuti nove prosvjede u zemlji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare