To je to što me zanima!

U kući drži čak 150 zmija: Zvečarka ugrizla vlasnika

Zagreb: Neven Vrbanić (37) sam si je pružio prvu pomoć, a zatim se odvezao u bolnicu. No, srećom zvečarka nije ispustila otrov pa su ga pustili kući
Vidi originalni članak

Prvu zmiju sam dobio sa sedam godina, a ovo je prvi put da me ugrizla zmija otrovnica, kaže Neven Vrbanić (37), uzgajivač zmija sa zagrebačkog Črnomerca. On je u noći na utorak hranio meksičke crnorepe zvečarke.
- Prebacio sam ih u specijalnu kutiju i nisam pazio. Prst mi je bio možda centimetar u kutiji i zvečarka je ugrizla. Normalno, preplašio sam se, pogotovo jer znam koliko je otrovna ta zvečarka. Poskok je ‘mala beba’ naspram meksičke čegrtuše - objašnjava Vrbanić. Sam si je odmah pomogao. Ispumpao je ranu na prstu i zamotao ruku, pa nazvao prijatelja da mu dođe pomoći.
- S prijateljem sam otišao u Vinogradsku bolnicu, a oni su me hitnom prebacili u bolnicu ‘Fran Mihaljević’. Sa sobom sam ponio knjigu o zmijskim otrovima i simptomima. Dao sam ju liječnicima, jer sigurno nisu imali slučaj da je nekoga ugrizla meksička zvečarka. Usput sam nazvao prijatelja u Sloveniji koji ima serum za zvečarkin otrov. On je bio je spreman sjesti u auto i dovesti serum, ako mi zatreba - kaže Vrbanić. No, serum mu nije trebao. Zvečarka najvjerojatnije nije ispustila otrov ugrizavši ga, pa nije imao ni simptome trovanja. Iz bolnice se vratio već u utorak prijepodne. Ugriz ga, kaže, neće odvratiti od držanja oko 150 zmija u podrumu. No, neki susjedi strahuju iako Vrbanić legalno drži zmije.
- Strah me da ne pobjegnu - rekao nam je susjed. Druga susjeda kaže da je znala za zmije te ju nije strah jer vjeruje da Vrbanić pazi i stručno barata sa zmijama.

SIMPTOMI SE VIDE ZA SAT VREMENA
Otrov meksičke zvečarke napada krv. Prvi simptomi trovanja vide se za najmanje 20, a najviše 60 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 61

  • aurora73 22.06.2010.

    Wow čovjek ima dozvolu da pol kvarta sjedi na tempiranoj bombi...

  • HUMI 22.06.2010.

    Na takve ne triba trošiti protuotrov....

  • miki-zg 22.06.2010.

    Da je uzgajao papriku ili salatu, sumnjam da bi ga bilo šta ugrizlo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare