To je to što me zanima!

U Lici nemaju struje, Krka prijeti izlijevanjem u Kninu

Glavnina Javne vatrogasne postrojbe Knin čeka u pripravnosti, a jedna ekipa je stalno na terenu i pomaže građanima u obrani kuća od vode
Vidi originalni članak

U Lici je bez struje ostalo je 6000 stanovnika zbog kvara na mreži elektične energije, a zbog otapanja snijega i velikih kiša vodostaj Krke opasno je narastao na 400 centimetara. U Metkoviću je poplavljeno nekoliko naselja. Naraste li još Krka svega šest centimetara proglasit će izvanredne mjere, a rijeka bi se mogla preliti preko nasipa i poplaviti Knin.

VODA PROGUTALA DOLINU NERETVE
Neretva je poplavila naselja s desne strane obale od Metkovića do Rogotina. Najviše su stradali prigradsko metkovsko naselja Jerkovac, Krvavac u općini Kula Norinska i Komin u pločanskoj općini. Župan Nikola Dobroslavić obišao je u petka dolinu Neretve te je kazao kako će najvjerovatnije proglasiti stanje elementarne nepogode. U županijskom je proračunu za slučaj elementarne nepogode osigurano oko 300 tisuća kuna.
- U posljednjih 40 godina ovo je najveća katastrofa. Nikad se ništa nije učinilo na prevenciji od poplava - istaknuo je Ranko Primorac iz Marulićeve ulice koja je gotovo granica između Hrvatske i BiH. Poplavila mu je garaža i poslovni prostor. Sreća je, kako kaže, što živi s obitelji na katu.

KNIN: VATROGASCI PUMPAJU VODU IZ PODRUMA
Glavnina Javne vatrogasne postrojbe Knin čeka u pripravnosti i prati vremensku prognozu, a jedna ekipa je stalno na terenu i pomaže građanima u obrani kućnih pragova od vode.
- U Gajevoj i Trpimirovoj ulici već danima pumpama vadimo vodu iz podruma, bila je jedna intervencija i u Ulici 7. gardijske brigade, ali kako se radi o ulicama koje nemaju riješen sustav odvodnje oborinskih voda za koji sat sve ponovno poplavi. Isto je i sa šahtovima kod benzinske crpke 'Lukoila' na izlazu iz Knina prema Šibeniku - rekao nam je zapovjednik JVP Knin Mladen Jelić. Kiša je oko 11.30 sati prestala, pojavilo se sunce, ali popodne se očekuju nove padaline.

ČITATELJICA: NERETVA SE POVLAČI
Vodostaj Neretve je previsok pa se rijeka Norin ne može ni ulijevati u Neretvu. Zato su ugrožena naselja na desnoj obali Neretve u Metkoviću. Lijeva je obala na višoj razini i građena je planski. Desna obala građena je neplanski pa su pri gradnji zatrpavani odvodni kanali. Zato su poplavljene kuće i ceste, poglavito Zagrebačka ulica u Metkoviću, na desnoj obali Neretve. Granični prijelaz Gabela polje je pod vodom, rekla nam je  M.V., čitateljica, koja je u petak po danu i navečer snimila fotografije poplavljenih dijelova Metkovića.

LIKA: NA IZBORE ĆE KRENUTI ČAMCIMA
U subotu nakon 28 godina,  u 11.25 sati oglasile su se sirene za uzbunjivanje na širem području Kosinja u Lici. Vodostaj Like raste dinamikom od 10-ak centimetara na sat pa se tijekom dana očekuje evakuacija 100-tinjak domaćinstava s područja Gornjeg Kosinja, Selišta, Lipovog polja i Donjeg Kosinja. Izlila se i rijeka Novčica koja je poplavila više obiteljskih kuća. Najteže je u Ličkom Novom. Na terenu se već nalazi 10 čamaca, a danas su Hrvatske vode na teren dopremile još dva van brodska motora. Izvanredno stanje moglo bi potrajati jer se tek danas očekuje vodeni val izazvan jučerašnjim oborinama. Župan Milan Jurković proglasio je stanje elementarne nepogode za Općinu Perušić. S obzirom na sve okolnosti i daljnje nadiranje rijeke Like, žitelji Kosinja tako će ove godine na izbore morati krenuti čamcima!

OMIŠ: CETINA JE POPLAVILA PODRUME
Omiški vatrogasci već dva dana ispumpavaju vodu iz poplavljenih dijelova grada. Cetina je naime toliko nabujala da je u noći na subotu potpuno potopila centar grada, a pod vodom je i cesta Omiš-Kučići.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • mimini 09.01.2010.

    strašno je i pomisliti kako je po ovoj hladnoči ostati bez struje ,pitke vode ,mogučnosti grijanja, normalnog života i to bez obzira gdje da se to dogodilo , Dubrovniku če se pomoći ,hoče li i ovim ljudima?nisam tako sigurna prema tome...

  • borovcanin 09.01.2010.

    shebano je to kad ovisi o vremenu

  • dccro 09.01.2010.

    chevaper vi ste uvijek bili za crnu goru,kad je hrvatska vojska došla branit dubrovnik stanovnici su ih polivali vrućom vodom i govorili da oni ne žele rat

Komentiraj...
Vidi sve komentare