To je to što me zanima!

U muzeju pijeska su i zrnca iz Hrvatske: Čuvaju 200 uzoraka

U pješčanoj zbirci na svijetu ima 45.000 uzoraka s plaža, iz mora, rijeka, rudnika i glečera. Zbirka obuhvaća pijesak iz čak 205 država, među kojima je i Hrvatska
Vidi originalni članak

Cilj muzeja je dokumentirati svjetski pijesak. Posebno nas interesira da dobijemo što više uzoraka iz Hrvatske, pogotovo s otoka, rekao je Ralf Hermann (50), vlasnik Muzeja pijeska u Hannoveru.

U najvećoj pješčanoj zbirci na svijetu ima 45.000 uzoraka s plaža, iz mora, rijeka, rudnika i glečera. Zbirka obuhvaća pijesak iz čak 205 država, među kojima je i Hrvatska.

Hermann čuva oko 200 pješčanih uzoraka iz naših krajeva.

- Vaša zemlja ima, u pravilu, plaže s grubim pijeskom, pa zbirka iz Hrvatske nije velika. No to je dobro područje za prikupljanje uzoraka jer otoci imaju velik potencijal za uzimanje dobrih uzoraka - objasnio je Ralf, koji je svoju kolekciju sakupljao 25 godina i rado će je pokazati svim znatiželjnicima. Osim “običnog” pijeska, Hermann ima vrijedne darove u svojoj zbirci.

Posebno je ponosan na pijesak iz brazilske Bahije, koji su mu donijeli članovi njemačke nogometne reprezentacije nakon osvajanja Svjetskog prvenstva u Brazilu prošlog ljeta.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • mala lady 30.10.2014.

    Baš zanimljivo:)))

  • Babaluji x 30.10.2014.

    ima li tko njegovu adresu da mu ja pošaljem nekoliko zrnaca pijeska jer su u mome kraju otvorili novu pjeskaru :))))

  • vbuhac2 30.10.2014.

    Dvije su planete nama nepoznate jer smo previše zaostali da bi mi ljudi to shvatili. Prvi planet se zove-Arija. Drugi planet je Quintumnia. SAD (Amerika) bi trebalo pitati oni sve znaju ali šute.

Komentiraj...
Vidi sve komentare