To je to što me zanima!

'U ponedjeljak roditelje u vrtiću očekuje izjava o primanjima'

Prema novom modelu naplate vrtića, postoje četiri iznosa koja će roditelji mjesečno plaćati, a ovisno o njihovim prihodima. Potvrde moraju predati do 31. ožujka
Vidi originalni članak

Zagrepčane koji u ponedjeljak budu vodili svoju djecu u vrtić dočekat će izjava u kojoj će pod materijalnom, moralnom i kaznenom odgovornošću navesti primanja prema članu kućanstva. Mnogi roditelji pobunili su se protiv roka za predaju svih dokumenata koji je bio 18. siječanj jer im dotad Porezna uprava ne može ispostaviti potvrdu o ostvarenom ukupnom prihodu u prošloj godini. Iako gradonačelnik Bandić tvrdi kako u potpunosti vjeruje sugrađanima i uvjeren je da neće biti pogrešnih podataka, te će podatke roditelji ipak morati potkrijepiti. Potvrdu iz Porezne uprave o ukupnim prihodima kućanstva, dokaze o stalnom prebivalištu članova kućanstava i eventualne potvrde o posebnom statusu, kao što su primjerice invalidnost roditelja ili djeteta ili dokaz da ste samohrani roditelj, moraju dostaviti najkasnije do 31. ožujka. Pravna služba Gradske uprave potom će provjeriti poklapaju li se podaci iz Porezne s onima na izjavi te će ispravljati eventualne pogreške.

Ukupni prihodi kućanstva umanjuju se za iznose poreza i prireza, iznosa rate stambenog kredita kojim se rješava stambeno pitanje obitelji te iznosa najamnine za stambeni prostor obitelji.

- Za ovo smo izdvojili 30 milijuna kuna više u proračunu za ovu godinu nego za prošlu, ali to smo namjerno učinili. U vremenu kad ljudi kalkuliraju hoće li imati dijete jer su upravo kupili stan ili im je najamnina visoka, treba im pomoći - rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Podsjetimo, prema novom modelu naplate vrtića, postoje četiri iznosa koja će roditelji mjesečno plaćati, a ovisno o njihovim prihodima. Tako će oni koji imaju 2500 kuna ili manje po članu kućanstva plaćati 150 kuna, oni koji imaju od 2501 do 3500 kuna plaćat će 300 kuna, oni s prihodima od 3501 do 4500 kuna izdvojit će 450 kuna, a oni koji imaju 4501 kunu i više mjesečno plaćat će najvišu cijenu, 600 kuna.Besplatno u vrtić mogu ići djeca stopostotnih i 90 postotnih invalida, a ako obitelj u predškolskom sustavu ima troje ili više djece, plaćaju samo za dvoje. Djeca invalida od 60 do 80 posto plaćaju 50 posto iznosa, a ako je invalidnost roditelja 50 posto i manja, za djecu će plaćati 75 posto iznosa. Dijete samohranog roditelja plaća 75 posto iznosa.

Važno je napomenuti da roditelji koji ne dostave dokumente do 31. ožujka moraju plaćati maksimalan iznos od 600 kuna mjesečno.


Idi na 24sata

Komentari 31

  • Rinna 05.01.2013.

    Gospodine Bandiću što ako je poslodavac poreznoj upravi predao lažne dokumente o ISPLATI plaća? Plaće koje su prikazane na kartici,da još jednom ponovim, NISU ISPLAĆENE,a ja sam o tome dala i pismenu izjavu poreznoj upravi prilikom prijave poreza za 2011.god. I da nisam,ministarstvo financija,znači i porezna uprava to znaju.Nećete vjerovat ništa se nije dogodilo već godinu dana,a dobit ću takvu falsificiranu karticu i za 2012.god.Porezna će,iako zna da ono što piše nije isplaćeno,smatrati da su moji navedeni prihodi ostvareni.Trebam li se još i zbog ovog natezati sa državnim i gradskim institucijama i dokazivati nešto nekome? Ovo moralna,materijalna i krivična odgovornost,pokazali ste i vi i ostali na vlasti nema nikakvog značaja u ovoj državi.Ili to vrijedi samo za vladajuće,možda imaju neka sitna slova u zakonu? A vi i dalje gradite fontane,gledajte u zidove i smišljajte promotivne događaje!

  • Rinna 05.01.2013.

    Svaki put kad je neka frka Bandiću mi skupljamo papire okolo,kao za naše dobro,a ustvari za njegovu promociju...Nek si ažurira podatke u poreznoj upravi,mup-u i na socijalnom (tu se ništa ne kontrolira)! Ima dovoljno zaposlenih u tim institucijama da prate što se događa,a ako se mogu graditi fontane i zidovi,moglo se i uložiti u sustav koji prati i povezuje podatke.Svašta bi se ispostavilo!

  • IgorĐorđević 05.01.2013.

    poceli smo i djecu djelit,sramota.U Zg.najniza cjena 150kn a u ostalim gradovima ispod 700kn nema vrtica koda da smo druga drzava

Komentiraj...
Vidi sve komentare