To je to što me zanima!

U 'Rajskim papirima' spominje se i ime Hrvata Danka Končara

Danka Končara istraživali su novinari iz Finske gdje su smještene rudarske tvrtke Afarak i Kermas putem kojih Končar obavlja većinu poslova...
Vidi originalni članak

U dokumentima koji su procurili u sklopu afere "Rajski papiri“ nalazi se i ime Danka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata.

Kako Dnevnik.hr doznaje od sarajevske novinarke Mirande Petručić, koja je radila na međunarodnom istraživačkom projektu, Danka Končara istraživali su novinari iz Finske gdje su smještene rudarske tvrtke Afarak i Kermas putem kojih Končar obavlja većinu poslova.

Tvrtke Afarak i Kermas imaju većinske udjele u rudnicima kroma i cinka u Južnoj Africi te tvornicama željeza. Ured uz Finsku imaju i na Malti te u Južnoafričkoj republici.

Finski portal Yle.fi objavio je da se Končara sumnjiči za kršenje burzovnog poslovanja. Finske vlasti istražuju vlasničke udjele Končara u kompaniji Afarak, a sumnjiči ga se za najmanje zloporabu tzv. insajderskih informacija iz tvrtke. Končar je dosad odbacivao sve slične optužbe.

Finski istražitelji isto tako raspolažu e-mailovima i bankovnim izjavama u kojima se otkriva opskurno trgovanje dionicama Afaraka. Prema tim dokumentima, Končar je dao milijune obveznica svojoj najbližoj obitelji, kako bi kupovali dionice Afaraka.

Vlasnička struktura Afaraka skrivena je djelomično od javnosti, jer do 60 posto vlasnika identitet skriva iza registara.

Velika novinarska istraga otkrila je tajne porezne oaze i offshore kompanije više od 120 ultrabogataša. U dokumentima se tako spominju britanska kraljica Elizabeta II., Trumpov ministar trgovine Wilbur Ross, Bono Vox i svjetske korporacije poput Nikea, Facebooka i Twittera.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • 08.11.2017.

    I takav je pokušao namjestiti obitelji Cetinski, iako presudaa koliko znam još nije pravomoćna, nadam se da neće uspjeti. Rijetko zao čovjek, ako mu se usudiš suprotstaviti.

  • jozabroz 07.11.2017.

    a kaj je taj koncar hrvat?? nikad nebi rekao,,))))s obzirom s kim se druzi i s kim posluje,,

  • Marialoren 07.11.2017.

    mi takvi nemamo,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare