To je to što me zanima!

Prosvjednici pokušali zastaviti Hod za život, odvela ih policija

Nekoliko prosvjednica njihovu kolonu pokušalo je zaustaviti tako što su sjele na Korzo onemogućavajući im prolaz do dolaska policije koja ih je odnijela u “maricu”
Vidi originalni članak

Riječka tolerancija i ove godine odmjeravala je snage na Korzu, žili kucavici grada, gdje su u isto vrijeme, ali u dva različita smjera, od gradske ure krenule dvije kolone - Hod za život u desno do Jelačićevog trga i Hod za slobodu u lijevo do Jadranskog. Jedni prosvjeduju protiv pobačaja, drugi brane pravo žene da samostalno odlučuje o svom tijelu. 

S druge strane Korza okupili su se sudionici Hoda za život koji smatraju kako život počinje začećem i koji zalažu za pravo na život nerođene djece. 

Nekoliko prosvjednica njihovu kolonu pokušalo je zaustaviti tako što su sjele na Korzo onemogućavajući im prolaz do dolaska policije koja ih je odnijela u “maricu”. Kolona je potom nastavila do “svog” trga i hodovi su završili u miru.

Tisuće hodalo "za slobodu"

Nakon što je prije godinu dana, kada se održavao Hod za život, Rijeka bila jedini hrvatski grad koji je izašao na ulice za bolju Rijeku i bolju Hrvatsku, grad koji teče i ove godine ujedinio se u 'Hodu za slobodu' dajući konkretan odgovor ekipi Hoda za život - nekoliko tisuća građana okupilo se u subotu pred Jadranskim trgom još jednom poručujući da im je i koliko sloboda izbora važna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bilo je tu i direktnih poruka koje su se odnosile na slobodu odlučivanja o trudnoći te poruka o ravnopravnosti žena i muškaraca po svim osnovama, poruka o vapaju za boljim zdravstvenim sustavom i sigurnim radnim mjestima, poruka o prevlasti znanosti nad pseudoznanosti, o želji da se živi u sekularnoj državi, o težnji da gradimo društvo napretka, bez nacionalizama i revizionizama, u kojem ljubav dolazi u svim oblicima.

Inicijativa Građanke i građani Rijeke smatra da je nedopustivo ne reagirati na činjenicu da u javni prostor ulazi sve veći broj poruka koje zagovaraju svođenje uloge žena na ulogu majke i supruge, koje doprinose blokiranju pristupa suvremenim medicinskim praksama te dokidanju nekih od osnovnih ljudskih prava propisanih međunarodnim konvencijama.

Za život su hodali i u Osijeku

Organizatori 'Hoda za život', koji je u subotu prvi put organiziran u Osijeku poručili su kako ovom akcijom žele poslati poruku o potrebni zaštite nerođene djece, koju drže najugroženijom manjinom u Hrvatskoj, a zakonodavce pozvali da pronađu primjeren zakonski okvir za ovo pitanje.

Koordinatorica osječkog 'Hoda za život' Lidija Blagojević u izjavi medijima izrazila je zadovoljstvo što su se Slavonci i Baranjci ove godine prikjlučili ovoj inicijativi, čiji je cilj zaštita svakog života, od začeća do prirodne smrti.

- Ovim hodom želimo zaštititi život, pravno i društveno, od samog njegovog početka, jer je pravo na život temeljno ljudsko pravo, i od prava na život kreće svako drugo ljudsko pravo - istaknula je Blagojević.

Tvrdi kako se "znanost i svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj slažu da život počinje začećem", i stoga "žele hodati za svako rođeno i nerođeno dijete te zaštitu nerođenih, kao najmanje zaštićene manjine u Hrvatskoj".

Predsjednica Udruge 'U ime obitelji' Željka Markić kazala je kako je cilj 'Hoda za život' društvena, zakonska i svaka druga zaštita života, od početka do kraja.

- Želimo da ono što žena nosi u svom tijelu kada je trudna, a znanost bez sumnje pokazuje da je to čovjek, ima zakonsku zaštitu od začeća do smrti, a zakonodavci neka nađu način kako će to riješti - poručila je Markić.

Smatra kako treba unaprijediti zakone i ubrzati procedure koje se odnose na posvajanje djece te tako pronaći rješenje, kako bi se pomoglo obiteljima koje žele posvojiti dijete.

Idi na 24sata

Komentari 231

  • griskinja 25.05.2019.

    Rijeko moja najdraža !uvijek smo bili napredni i ljudi do bre volje,"PRIJESTOLNICA KULTURE"a danas se sramim ovih usranaca primitivnih koji marširaju Korzom,e nećete klerikalci uzeti ženama slobodu rađanja NIKADA ali NIKADA ! Ja sam gospodar moga tijela a ne vi praznoglavci ,zajedno sa popadijom.SRSMOTA za našu Rijeku. 😭😭😭😭

  • Popy_1 19.05.2019.

    Imaju li te zene svoja prava?? Ili ce neka luda baba odlucivat umjesto njih??

  • Borna.2 19.05.2019.

    Pilule, kondom, spirala, femidom, dijafragma, plodni-neplodni dani, prekinuti snošaj, plan B pilula, apstinencija, vazektomija, podvezivanje jajnika... ali ne, oni bi baš htjeli ubijati nerođenu djecu. Osobna odgovornost ljudi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare