To je to što me zanima!

U Saboru o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Po tom se zakonu od početka ove godine provodi razdvajanje mirovina korisnika koji ih ostvaruju po posebnim propisima kako bi se utvrdilo koji se dio mirovine financira iz prikupljenih doprinosa na temelju radnog staža, a koliko primaju iz državnog proračuna.

Vlada je krajem prošle godine uredbom iz toga izuzela braniteljske mirovine, a sada predlaže da se ta uredba pretoči u zakon.

Predloženim izmjenama, osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja. Takvu mirovinu imali bi i dosadašnji korisnici prijevremene starosne mirovine.

Omogućuje se ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • BorisUnique 13.03.2015.

    Hrvatskoj nisu potrebne nikakve 'reforme' (povratak na prošlo, krpanje staroga ponečim novijim), već potpuno NOVI ekonomski, pa i politički sustav tj. potpuno nova organizacija Republike Hrvatske.. Unazad, danas, a vjerojatno i u dogledno vrijeme, takav NOVI SUSTAV nudi jedino 'pokretZAJEDNO' svojom 'Strategijom razvoja RH' koja je jedina, od tzv. strategija SVIH ostalih, javno dostupna, svima na uvid (detalji tzv. matrice nisu dostupni iz razumljivih razloga, već se i ovako krade, doduše bezuspješno).. Ta Strategija primjenjiva je ODMAH kad se, nakon parlamentarnih izbora ove godine, pobjedom na istima, donese dvotrećinskom većinom u saboru, a rezultate pokazuje i daje u relativno kratkom vremenskom roku tj. godinu, dvije.pametnom dosta!

  • stari mudrac 12.03.2015.

    evo jedno nagradno pitanje za 1 000 000 kuna. tko je bio financijski revizor mirovinskog fonda do 1991. godine?

  • ciara46 12.03.2015.

    Zašto i za političare ne vrjede isti zakoni? Naj gore prolazi radnik koji mora krvavo odraditi bar 41 godinu, a vi koji sjedite i uživate u blagodatima, kao i sposobni bramitelji, po posebnim zakonima??

Komentiraj...
Vidi sve komentare