To je to što me zanima!

'Rekli ste da će oporavak biti u svibnju, pa lipnju, pa rujnu...'

Rekli ste oporaviti državu u svibnju, pa u lipnju pa u rujnu, a sad u ožujku iduće godine. Radite korak naprijed u neoliberalni kapitalizam, rekao je Lesar
Vidi originalni članak

Saborski zastupnici raspravljaju o prijedlogu Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Sindikati se bune protiv ovog prijedloga. Smatraju kako Vlada želi na mala vrata progurati Zakon o radu.

Laburist Dragutin Lesar zaključio je kako Vlada optužuje oporbu da samo kritizira, ali savjete oporbe ne sluša.

- Rekli ste oporaviti državu u svibnju, pa u lipnju pa u rujnu, a sad u ožujku iduće godine. Radite korak naprijed u neoliberalni kapitalizam, koji radite pod pritiskom. Svi vaši koraci idu u korist bankarskog i financijskog sektora. Što sve pada padom kolektivnih ugovora? Otpremnine, pravo naknada na burzi prepolovljeno, regres odlazi, dar djeci odlazi - nabrajao je Lesar. Na kraju se obratio HDZ-ovcima.

- Ne znam kako ćete se postaviti po pitanju ovog prijedloga, ali podsjećam da je 23. studenog Vlada potpisala sporazum, koji je sadržavao tri obećanja, od kojih se ni jedno u ovom zakonu ne provodi. Prvo, da će pravna pravila vrijediti godinu dana, a ne tri mjeseca. Drugo, da će se napustiti institut pravilnika u korist kolektivnih ugovora. Treće, da će Vlada i sindikati potaknuti pokretanje pregovora u općem kolektivnom ugovoru. Morate nam pomoći u ostvarenju sva tri cilja iz ovog sporazuma - poručio je Lesar.

- Ova Vlada se neće kao sve prije praviti da ne vidi probleme, gurati ih pod tepih i, još gore, ostavljati ih nekim budućim vladama, pa ćemo podržati ovaj prijedlog - rekla je Gordana Sobol. Ipak, Klub zastupnika SDP-a podnijet će devet amandmana.

- Naši amandmani idu ka poboljšanju i pojašnjenju, da se osnaži i sada iskazano suglasje sa stavovima stručnjaka međunarodne organizacije rada - rekla je Sobol.

Javila se Jadranka Kosor (HDZ) koja je poručila kako je prošla Vlada i te kako rješavala kolektivne ugovore.

- Tadašnja opozicija gurala je glavu u pijesak - poručila je Kosor.

- Problem produženih kolektivnih ugovora pokušavali smo riješiti izmjenom Zakona o radu i nitko nije tada tjerao današnjeg predsjednika Vlade, a tadašnjeg vođu oporbe Milanovića da trči potpisivati protiv izmjena Zakona o radu. Govorili smo tada isto ovo što danas čujemo za govornicom, da kolektivni ugovori ne mogu vrijediti jednako kad BDP raste pet ili šest posto i kad pada pet posto - podsjetila je Kosor.

U 13.30 sati počela je konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Riječ je o prvoj sjednici toga vijeća nakon sedam mjeseci.

- Vanjski članovi vijeća izabrani su 15. lipnja pa nikako nije moglo prije doći do sjednice - pojasnio je predsjednik Antikorupcijskog vijeća Vladimir Šeks. U prošlom sazivu predsjednik je bio Željko Jovanović (SDP). Na pitanje hoće li biti dostojan Jovanovićev nasljednik, Šeks je rekao kako će raditi po svom najboljem znanju i savjesti.

Donošenjem zakona će se bitno utjecati na konsolidaciju sindikalnog pokreta na nacionalnoj razini, a poboljšat će se i suradnja među sindikatima u procesu osnivanja pregovaračkog odbora  na razini poslodavca i grane/djelatnosti. Poboljšat će se i  sustav kolektivnog pregovaranja, a učinkovitija će biti suradnja socijalnih partnera. 

Predlagatelji tvrde da će se zakonom smanjiti osipanje sindikalnog članstva, a potaknut će se suradnja među sindikatima i jačanje njihovih kapaciteta.

Idi na 24sata

Komentari 84

  • Cezarion 12.07.2012.

    Oporavak će početi onog dana kada Lesar napokon da neku konstruktivnu primjedbu/prijedlog/kritiku...do tada ostaje najveći populist u Saboru

  • doora 11.07.2012.

    ne možeš društvo i novac riješit humanosti i očekivat oporavak...nemamo kulturu volontiranja--u normalnom društvu ne bih mogao upisat nikakav fakultet bez odrađenih 1200 sati volontiranja-- isto teko ako ne možeš dignut kredit ,a da ti ne ostane "dio za preživit" koji mora da se kreće u smjeru dizanja cijena,valutnih devalvacija i dizanja kamate(ako dakle dug ulazi u "dio za preživit"nisi ga dužan platit) to bi bitno promjenilo i osiguralo human odnos novac-čovjek--ali koga to briga što čovjek nije zaštićen,a novac je..

  • nijemebrige 11.07.2012.

    daj lesar samo znaš kritizirat, da ti se da vlast bio bi nesposobniji od ovih

Komentiraj...
Vidi sve komentare