To je to što me zanima!

Ruska postaja puna opasnih tvari u siječnju pada na Zemlju

Fobos-Grunt, bespilotna postaja za istraživanja Marsa, lansirana je u studenom. Do Marsa nije uspjela stići, a tijekom siječnja njeni ostaci pasti će na Zemlju
Vidi originalni članak

Ruska bespilotna postaja za istraživanje Marsa Fobos-Grunt trebala bi pasti na Zemlju u siječnju iduće godine, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kako prenosi BBC, Fobos-Grunt lansiran je u studenom, no nije uspio doći do Marsa, već je ostao u Zemljinoj orbiti. Pri lansiranju je težio oko 13 tona i bio je pun opasnih otrovnih tvari poput nesimetričnog dimetilhidrazina i didušikova tetroksida. No Roskosmos očekuje da će samo 200 kilograma postaje "preživjeti" do pada na Zemlju.

Očekuje se da će se Fobos-Grunt u atmosferu vratiti između 6. i 19. siječnja, a trenutačno se kreće na udaljenosti između 201 i 275 kilometara od Zemlje. Mogao bi pasti negdje između 51 stupanj južne i sjeverne geografske širine. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Ilirac 22.12.2011.

    Nije dovoljno što svako malo padaju Tupoljevi jos i ovo rusko smece nam je falilo da nam pada po glavama,,,sacuvaj nas bože ruske tehnike i srpskog poštenja,kaže jedna poslovica:)

  • MarinaTot 20.12.2011.

    Kaj je ovo zadnje vrijeme, svemirski rulet?

Komentiraj...
Vidi sve komentare