To je to što me zanima!

Suđenje za Rudine: Petorica optuženih izjavili da nisu krivi

Za željezničku nesreću terete Ivana Medaka, Ivana Tomaškovića, Jozu Bazinu, Dragu Rogulju i Branka Tišljara. Oni su sudjelovali u nabavi spornog retardanta
Vidi originalni članak

Na splitskom Županijskom sudu danas u 9 sati počelo je suđenje petorci optuženih za željezničku nesreću u Rudinama. U optužnici se za općeopasnu radnju sa smrtnom posljedicom terete bivši direktor poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi HŽ-a Ivana Medak, direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, Jozo Bazina koji je bio savjetnik u toj tvrtki, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, Drago Rogulja te vatrogasac Branko Tišljar.  

U optužnici se navodi kako su Medak i Rogulj odobrili primjenu novog retardanta TG-300 na dionici Kaštel Stari-Labin Dalmatinski, iako se taj retardant ranije u Hrvatskoj nije koristio. Tomašković je prema optužnici nabavio retardant i angažirao punca Bazinu da izradi prskalicu kojom će se pruga polijevati te angažirao Tišljara da prska prugu. Optužnica navodi i da su optuženi bili svjesni da će osim prostora između tračnica poprskati i same tračnice iako se to do sada nije radilo.

Nakon čitanja optužnice, sva petorica su izjavila da se ne osjećaju krivim.

Odvjetnici optuženih zatražili su dodatno vještačenje jer smatraju da istraga nije bila u potpunosti temeljita. Nakon toga sudac Damir Romac prekinuo je raspravu i zakazao nastavak suđenja za 1. ožujka.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • handi 20.01.2011.

    Jučer slušam u dnevniku iskaz zamjenice državnog odvjetništva u procesu suđenja navodno krivima za nesreću u Rudama i nemogu se čudom načuditi. Nemogu citirati, ali čita optužnicu i između ostalog kaže; da su vinovnici slučaja znali da preparat skojim su radnici premazovali prugu nije adekvatan toj namjeni i da su namjerno napravili propust i tako izazvali nesreću i smrt šestero osoba. Ovo je ali zaista debilna izjava. Ispada kao da su pripremali nesreću i željeli da pogine 6 osoba. To je za svaku osudu. To može izjaviti i napisati samo budala. Mogu biti krivi, ali ne iz takve osnove i optužbe. Ako i postoji nešto, onda se tu radi o čistoj neodgovornosti i nehaju i to sigurno treba preispitati, ali da su pripremali nesreću je je čista idiotarija.

  • Soap 19.01.2011.

    Milos, pa kako si ti vidio te prskalice, nije mi to jasno. nigdje ne postoje slike tih prskalica samo si ih ti vidio, da nisi mozda ti tamo bio pa to vidio. Niste mi jasni, ovdje ima samo par pametnih komentara, nemojte ljude osuđivati unaprijed, zašto netko ne pita u HŽ i o tim vlakovima, a ako je retardant kriv, zašto ne pitaju DUZS koja je izdala uvjerenje da se smije koristiti. pa Milos, zar si nepismen, pogledaj par članaka u nazad, i vidi ti se da je taj Tišljar radio po nalogu ovog Bazina, koji se u (ako se ne varam, par članaka prije, tu ili na večernji.hr) spominje kao konstruktor prskalice. očito nevoliš baš vatrogasce ili????

  • konjina 19.01.2011.

    barba luka i kalmeta su odgovorni

Komentiraj...
Vidi sve komentare