To je to što me zanima!

U Varšavskoj su aktivisti i građani dežurali cijelu noć

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Zagreb: Prosvjednici su u Varšavskoj ulici srušili ogradu koja je štitila gradilište. Policija ogradu nije mogla vratiti, a aktivisti su rekli da će dežurati
Vidi originalni članak

Velika grupa aktivista udruga Zelena akcija i Pravo na grad kojima su se pridružili građani u Varšavskoj ulici rukama su iza podne počeli lupati po ogradi. Kako su sve jače lupali, srušili su dio ograde unutar koje su radnici počeli uklanjati kamen oko stabala koja se trebaju srušiti za gradnju garaže. Po srušenoj ogradi lupali su i daskama i potrganim prometnim znakom. Dio prosvjednika ušao je u prostor gradilišta, no zaštitari su ih istjerali. Jednog od aktivista (21) koji je lupao i trgao ogradu te pokušao probiti kordon zaštitara, odveli su u ulaz jedne od zgrada u Varšavskoj. Policija je s njima obavila razgovor te će prekršajno prijaviti zbog narušavanja javnog reda i mira. Aktivisti su im uzvratili povicima 'Otmičari'. Kolegama aktivistima, odvedeni prosvjednik ubrzo se javio i mahnuo s prozora. Ubrzo je stigla i interventna policija kako bi spriječila izbijanje većih nereda. Aktivisti su preko megafona rekli ljudima da se ne sukobljavaju s policijom 'Jer to oni žele'. Nakon svega su sjeli na razrušenu ogradu u Varšavskoj i pjevali. Oko 17 sati je policija prosvjednicima rekla da mogu održati u utorak planirani prosvjed ako dopuste da se ograda ponovo vrati. Prosvjednici su glasovali i odlučili da će i dalje pasivno pružati otpor, odnosno da će cijelu noć sjediti na srušenoj ogradi. Organizirali su i tri grupe od po 100-tinjak ljudi koji će dežurati do 8 sati u utorak. Organizatori prosvjeda kažu kako nisu sigurni da u utorak budu mogli kontrolirati ljude te ne mogu garantirati da neće biti nasilja.  
   
OGRADU POSTAVLJALI UZ PRATNJU POLICIJE
Radovi na ulazu u spornu garažu za centar koji gradi Hoto grupa Tome Horvatinčića počeli su oko 4 sata ujutro. Radnici su zaštitnu ogradu počeli postavljati uz pratnju policije i 40 zaštitara. Skupina od oko 60 prosvjednika od ranog jutra je blokirala sam ulaz u gradilište. Navode da su na gradilište pokušali ući kamioni, no oni su ih spriječili. Povici 'Ne damo Varšavsku' i 'Bandiću, ostavka', samo su dio parola koje su uzvikivali prosvjednici. Ministarstvo zaštite okoliša odbilo je žalbe 13 stanara na pravo investitora na zauzimanje javne površine. Aktivisti su u siječnju već jednom spriječili rušenje stabala za gradnju ulazne rampe. Odvjetnica aktivista najavila je da će doći i inspekcija na gradilište.

BANDIĆ: NIJE TO MOJ PRIVATNI POSJED
Zagrebački gradonačelnik rekao je da nije arbitar da određuje tko će graditi, a tko ne. Poštuje preporuke Gradske skupštine, ali dodaje da Zagreb nije njegov privatni posjed niti je to njegova investicija, javlja HRT.

GLAZBOM BRANI GRAD
Aktivisti su oko 17 sati pozorno slušali Oresta Shourgota, violinista Zagrebačke filharmonije. Kaže da glazbom brani grad.
- Smatram da čovjek koji ima veze s umjetnošću mora obraniti ovaj grad - rekao je Orest.

KRONOLOGIJA PROSVJEDA U VARŠAVSKOJ:
- Radnici su u 4 sata uz zaštitare i policiju počeli stavljati ogradu
- Aktivisti su spriječili ulaz kamionima
- Oko podne su okružili gradilište i počeli lupati po ogradi
- Prosvjednici su rukama srušili dio ograde
- Situacija je bila na rubu incidenta, zaštitari ih spriječili
- Interventna policija je stigla za svaki slučaj

Idi na 24sata

Komentari 83

  • kokomoon 17.05.2010.

    vrlo lako se ti pljesnivi haustori mogu sredit, ne treba rusit i unistavat jezgru..ako se uspijelo rijesit u Becu bogme se i u Zg moze!!! ali NE, treba pogodovat mafijasima!

  • teuta 17.05.2010.

    da stvarno steta kaj ce se malo sredit centar grada, steta svih stakora i pljesnjivih stanova iz te zgrade, trebalo bi napraviti zid oko centra i staviti te glupe prosvjednike unutar zidina da ih zderu stakori pa nebi kenjali o glupostima o kojim ne znaju nista. a nasoj policiji pozdrav- dobro se obucite i toljagama po besposlicarima

  • dkotla22 17.05.2010.

    Da su bili tako aktivni za prvosvibanjske praznike, možda bi se i Jaca zamislila... Predlažem policiji i zaštitarima da im spreme fažol i demonstranti će se mirno razići.

Komentiraj...
Vidi sve komentare