To je to što me zanima!

U vrtu je uzgojila rajčicu "kapitalca" od 1,2 kile

Vesna je uzgojila rajčicu od 1,2 i još 12 manjih plodova od kojih je svaki teži oko pola kilograma. Stručnjaci kažu da je više rajčica sraslo u jednu
Vidi originalni članak

Uzgajam različito povrće u vrtu, krastavce, blitvu, papriku i luk, ali ništa nije izraslo toliko veliko kao jedna rajčica. Nisam mogla vjerovati kad sam je izvagala. Težila je 1,2 kilograma, rekla nam je naša čitateljica Vesna u čijem vrtu u zagrebačkoj Dubravi je izrasla ogromna rajčica. Fotografiju je u nedjelju popodne snimio njezin sin Ivan. Vesna kaže kako je prije nekoliko godina uzgojila i krastavac dugačak 56 centimetara. Ove godine osim preko kilograma teške rajčice, uzgojila je i 12 manjih od kojih je svaka teža od pola kilograma.
- Jako fino mirišu i ukusne su. Podijelit ću ih sa susjedima, a dio ću ostaviti za svoje ukućane i zimnicu - dodala je Vesna.
Od stručnjaka doznajemo da su u ovom slučaju tri ploda rajčice srasla u jedan.
- Uzrok sraštanja bi mogli biti vremenski uvjeti u vrijeme cvatnje ili su se plodovi razvijali uz potporanj poput kolca ili stupa, pa nisu imali dovoljno mjesta za pojedinačni razvoj. Na tržištu postoje sorte rajčice koji razvijaju plodove mase do 300 grama, sraštanjem se vrlo lako može doseći masa veća od jednog kilograma - rekao je Bruno Novak, docent s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • seljanka2 31.08.2010.

    Prije par godina imala sam paradajze preko kile...ove godine nekoliko preko pola kg i to jako, jako fini...vojvođansko sjeme staro više od 30 g....nema im premca...:-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare