To je to što me zanima!

'U Zagreb smo došli studirati, a ne krvavi ležati na pločniku'

Studenti su se odlučili priopćenjem obratiti javnosti zbog nedavnih napada na dalmatinske studente. Navode da su u Zagreb došli stjecati znanje, a ne stradavati
Vidi originalni članak

Zbog nedavnih napada na dalmatinske studente u Zagrebu Udruga studenata grada Splita odlučila se priopćenjem obratiti javnosti. Iznijeli su svoje stavove o žrtvama nasilja koje su napadnute jer su se našle na 'krivom mjestu u krivo vrijeme'. 

Konkretno, studenti su se osvrnuli na nedavnu situaciju u kojoj su studenti prolaznici napadnuti samo zbog 'pogrešnog naglaska', a ni na koji način nisu bili povezani sa sukobima navijača. Postavljaju pitanje na koji način se obični građani uopće mogu osjećati sigurnima i zaštićenima. 

Ovakvi slučajevi su, navodi se, dio svakodnevice i ne predstavljaju nikakvu novost. Pitaju se dokle je potrebno ići da bi se mogla podvući crta i stati na kraj stradanjima nedužnih, koji su u Zagreb došli stjecati znanje, a ne svoju mladost provoditi ležeći krvlju obliveni na pločniku zbog toga što netko u njima vidi neprijatelja i rivala. 

Za dalmatinske, a tako i splitske studente nema druge domovine doli Republike Hrvatske niti drugog glavnog grada osim Zagreba, navodi se u priopćenju. U Zagreb su, tvrde, došli samoinicijativno i iskreno kako bi akademski i iskustveno napredovali.

Cijelo priopćenje splitskih studenata pročitajte  OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 479

  • Aguero87 30.03.2012.

    Evo iz Dalmacije pozdrav, svim ljudima dobre volje, bio sam u vojsci i najbolji sam bio upravo sa purgerom, jer je bio čovjek, Hrvat i normalan, izlazili smo po Sinju i nikad nije nije bilo problema s njim i naglaskom. Prihvatili smo ga kao Hrvata-brata, i stvarno sve pohvale za njega. Znalo se za koga tko navija ali se i prihvatila činjenica da smo mi bili iz Zagreba vjerovatno bi navijali za Dinamo... Radi hrpe huligana ljudi mijenjaju svoja mišljenja... država je ta koja je omogućila da huligani razbijaju što ih je volja a da za to nebudu uhvaćeni ili kad jesu, dobiju vrlo male kazne. Živim uz more (mjesto kraj Splita) i milijun sam puta vidio Zg-tablice, ali mi nikad nije palo na pamet bilo šta... Pa čovjek je radio da bi zaradio taj automobil, otkud meni pravo da ga oštećujem... a druga stvar, kad se dodje u Zagreb također je isto, nikad neces imat problema sa normalnim ljudima, ako imaš, imaš ih sa huliganima, modernim barbarima novog doba. Rjesenje je puno strozi zakon, prevelike novcane kazne, jer kad huligani, vecinom mulci 17-18g rade s*anja, i kad mu roditelji budu morali platit abnormalno velike kazne, i kad mu frizider bude prazan dva miseca i kad nebude ima za patike i robu, radi svoje greske sigurno ce naucit, a imat ce i manje prijatelja koji ce se upustit u nevolje....

  • HELGA_1 30.03.2012.

    Čitam malo komentare i mislim si...sramota koliko je tu mržnje. Međutim zapelo mi je nešto za oko...kaže PERNICA da je Zagreb grad svih nas a ne samo Zagrepčana, OK ali po tome su i dalmatinski gradovi NAŠI pa zašto onda nama iz Zagreba i cijele Hrvatske naplaćuju boravišnu pristojbu i naplaćuju nam kao i ostalim turistima svoje usluge i smještaj. Želim da se svima koji dođu u kontinentalnu Hrvatsku naplaćuju isti nameti. Skrenuo sam malo sa teme ali to mi je trn u oku...

  • 30.03.2012.

    Novinarcici vjerojatno s juga potenciraju neke cak mozda izmisljene price....ali je isto tako istina da sva ta mladost sto dolazi s juga se bahate koda su bogom dani. I jedno mi je jako cudno svi potenciraju svoje narjecje kao da nisu zavrsili srednje skole i kao da nikada nisu u skoli imali predmet ...HRVATSKI JEZIK.

Komentiraj...
Vidi sve komentare