To je to što me zanima!

Josip Perković ponovno će svjedočiti u slučaju Kerestinec

Bivšem čelniku hrvatskih sigurnosnih službi trenutno sude u Njemačkoj, zajedno s Mustačem, zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta S. Đurekovića
Vidi originalni članak

- Nismo krivi - rekli su bivši zapovjednik tzv. Konačišta ratnih zarobljenika Kerestinec Stjepan Klarić i četvorica nekada njemu podređenih optuženih za ratne zločine nad civilima. Terete ih za psihička i fizička zlostavljanja 34 pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska 1991. Zlostavljali su ih, tvrdi tužiteljstvo, u Zagrebu i Kerestincu od prosinca 1991. do svibnja 1992. Osim što su ih mlatili osuđenici su zarobljenike i seksualno zlostavljali. Tjerali su ih da se skidaju goli i plešu, da se samozadovoljavaju, a neke su tjerali da oralno zadovoljavaju druge zarobljenike. Tjerali su zarobljenike i da se međusobno tuku, a neke zarobljenice su bile silovane od neimenovanih pripadnika osiguranja. Jednoj trudnoj zarobljenici su prijetili nožem pa je od zastrašivanja pobacila.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Na prvom suđenju sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu proglasilo ih je krivima. Prvooptuženi Stjepan Klarić dobio je tri i pol godine zatvora, Dražen Pavlović je dobio godinu dana, Viktor Ivančin 2 godine, Željko Živec godinu dana i Goran Štrukelj godinu dana.

Presudu je ukinuo Vrhovni sud ističući da je Županijski sud u obrazloženju presude pogrešno naveo da su se zločini dogodili tijekom unutarnjeg oružanog sukoba, a ne međunarodnog sukoba, odnosno agresije na Hrvatsku.

- Od 8. listopada 1991. RH ima međunarodnopravnu osobnost te se od tada oružani sukob na njenom teritoriju, u smislu primjene odredbi međunarodnog prava, smatra međunarodnim sukobom, a taj stav je prihvaćen i u ustaljenoj praksi sudova u Republici Hrvatskoj. Prema tome utvrđenje suda prvog stupnja da se u konkretnom slučaju radi o unutarnjem oružanom sukobu je pogrešno - presudio je Vrhovni sud u predmetu Kerestinec i vratio predmet na ponovno suđenje. S obzirom da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno, navodi Vrhovni sud, nije se upuštao u ocjenu ostalih žalbi optuženika.

Tijekom ponovljenog suđenja kao svjedok će, na prijedlog prvookrivljenog Klarića, ponovno biti ispitan i bivši čelnik hrvatskih sigurnosnih službi Josip Perković, kojem trenutno sude u Njemačkoj zajedno sa Zdravkom Mustačem zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Podsjećamo,na prethodnom suđenju bivši major JNA, Dobroslav Gračanin, koji je mučen u Kerestincu 1992., rekao je kako je na televiziji vidio muškarca koji ga je tukao te je sucu predočio fotografiju. Pogledavši fotografiju, sudac je konstatirao da je na njoj jedna osoba zaokružena crnim flomasterom te da je riječ o Josipu Perkoviću. On je u to vrijeme bio šef SIS-a, a u svom iskazu na sudu rekao je kako je za događaje u Kerestincu čuo od Međunarodnog crvenog križa te je poslao inspekciju koja je našla crnu sobu. U sobi su nađene i sprave za mučenje. Perković je rekao kako je nakon toga naredio da se sve raspusti.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • GJURO 19.02.2015.

    Suđenje Hrvatima, kao i obično. Nemoj da je netko sudio srbima slučajno, da se ne uvrijede. Tipično za Zokija i njegovu vladu

  • Maddog 19.02.2015.

    i ovo suđenje će potrajati,,,,kao i u slučaju paravinje

Komentiraj...
Vidi sve komentare