To je to što me zanima!

Ubrizgavaju gorivo: Sjeverna Koreja spremna za lansiranje

Iako Sjeverna Koreja tvdi da u svemir lansiraju meteorološki satelit, regionalne sile su zabrinute zbog sumnji da se radi o nuklearnom pokusu. Korejcima to nije važno
Vidi originalni članak

U Sjevernoj Koreji sve je spremno za lansiranje rakete, a u srijedu je počelo ubrizgavanje goriva, javlja Reuters.

Točan datum lansiranja nije poznat, a raketa koja će prema navodima Sjeverne Koreje u svemir lansirati meteorološki satelit, može biti lansirana već u četvrtak.

Za testno lansiranje rakete koja može podnijeti teret od jedne tone i bez problema dosegnuti do SAD-a spremne su i susjedne zemlje. Zbog lansiranja su preusmjerile svoje zrakoplove, a neke su zaprijetile da će raketu, ukoliko se približi njihovom zračnom prostoru, srušiti.

Ako sve bude išlo po planu, raketa će, za koju zapadne zemlje sumnjaju da je prikriveni balistički projektil, proći kroz tri faze prije puštanja u orbitu. 

- Nama nije stalo do mišljenja izvana. Ovo lansiranje je presudno za razvoj naše ekonomije - rekao je Paek Chang-ho, šef satelitskog kontrolnog centra Sjeverne Koreje.

Lansiranjem satelita u svemir Sjeverna Koreja će prekršiti sankcije nametnute od UN-a prema kojima se Pyongyangu zabranjuje konstruiranje projektila koji može nositi nuklearnu bojevu glavu. 

U pokušaju da svijet uvjere da stvarno planiraju lansirati satelit, a ne testirati balistički projektil, Sjeverna Koreja pozvala je strane novinare u Centar za upravljanje i kontrolu satelita. 



Idi na 24sata

Komentari 14

  • MLADEN_5 13.04.2012.

    Mijenjam raketu za hranu.

  • RobertKinčeš 11.04.2012.

    jeli to nama smak svijeta se priprema?

  • pješak 11.04.2012.

    Da "meteorološki satelit"!!! Suluda zemlja! Čak i da jest, što će im taj satelit, i kako će on "unaprijediti razvoj ekonomije"?? A stanovništvo jede travu da bi preživjelo! Totalno ludi režim koji pod hitno treba svrgnuti. Odmah!

Komentiraj...
Vidi sve komentare