To je to što me zanima!

Uče u lošim uvjetima: Na sat ih zove kravlje zvono

Lipovača: Škola stara 100 godina se raspada, a šestero đaka grije peć na drva. Prozori su zakucani da staklo ne padne djeci na glavu
Vidi originalni članak

Oko 400 mještana vukovarskog prigradskog naselja Lipovača godinama živi kao u srednjem vijeku. Nemaju kanalizaciju, pješačke staze, javnu rasvjetu ni pristupne ceste. No najteže je malenim školarcima, koji u Lipovači imaju područnu školu od prvog do četvrtog razreda osnovne, a koja je smještena u 100 godina staroj i oronuloj zgradi.
- Škola izgleda kao zapušteno skladište. Sastoji se od dvije male prostorije i prljavog zahoda. Podovi su od iskidanih pločica, a prozori su čavlima zakucani da staklo nekom ne bi palo na glavu. Učenici se griju na prastaru peć na drva - kažu ljutiti mještani.
Učiteljica zimi dolazi sat vremena ranije da u peći potpali vatru. Škola nema zvono, pa na početku i kraju nastave đacima zvoni ručno, malim kravljim zvoncem. Kako je Lipovača udaljena 15 minuta vožnje od Borova Naselja, učenici onamo idu na nastavu od petog do osmog razreda, u novu i modernu školu.
Mještani Lipovače molili su gradonačelnika Vukovara Željka Sabu da zbog loših uvjeta zatvori područnu školu te da školski autobus djecu odvozi u susjedno Borovo Naselje. Sabo je obećao da će pomoći.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • ludilo27 14.09.2009.

    @zluce,potpuno si u pravu..i ja radim u školi staroj 100 god (područnoj), mi ni nemamo zvono(a i ne treba nam),imamo dvije male učionice (u jednoj 10,u drugoj 11 učenika), imamo čistačicu iz sela koja čisti zahode i učionicu,loži vatru i ne naradi se nešto previše - iskreno( koju bi i ovi mogli zaposliti, mislim da danas bi netko prihvatio taj posao),tako da ne znam zašto se žale ...i vidim da imaju sasvim nove klupe (mi imamo još one stare i razdrmane)...e, i baš nam je super...i da, istu ovakvu peć i mi imamo u razredu , a u drugom još stariju...eto!

  • maraaa 13.09.2009.

    stvarno nemojte zezat

  • user_33498 13.09.2009.

    Tako će i ostati sve dok se neko zlo ne dogodi. Onda će se opet nešto nabrzinu složiti i opet isto. A pogledajte kako nam izgledaju ministarstva i ostale ustanove, kupuje se skupi namještaj i ostala oprema. Djeca su naša budućnost ali šta kad se to vladajućih ne tiče.

Komentiraj...
Vidi sve komentare