To je to što me zanima!

Učenici pomažu baš svima, od vrtića pa do domova za starije

Oko 50 učenika Hotelijersko-ugostiteljske i turističke srednje škole u Zadru volontira. Pomažu i beskućnicima, a u školi organiziraju i humanitarne događaje
Vidi originalni članak

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Rijetke su škole u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti desetogodišnjim volonterskim aktivnostima učenika i profesora. Primjer je zadarska Hotelijersko-ugostiteljska i turistička srednja škola u kojoj volontira pedesetak učenika.

– Oko dvadeset učenika stalno su aktivni te koordiniraju između razreda i volonterske skupine. Najčešće sudjelujemo u raznim humanitarnim aktivnostima i manifestacijama. Prije deset godina naši učenici su počeli volontirati u Pučkoj kuhinji i tada je sve počelo - kaže nam Danijela Riger Knez, voditeljica volontera u školi.

S godinama su i učenici te profesori uviđali gdje i kako bi mogli pomagati. Aktivnosti su proširili na Dom za starije osobe sveti Frane, potom u Domu umirovljenika, dječjem vrtiću za djecu s posebnim potrebama Latica i sl.

– Naši učenici volonteri bili su uspješni u terapiji čitanja u Domu umirovljenika i na Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice, a prošli su i potrebnu edukaciju kako bi pomagali u Latici - kaže nam voditeljica volontera.

No nisu se zaustavili samo na zadarskom području. Uključili su se i u tradicionalnu humanitarnu akciju Vukovaru na dar, a kroz UNICEF-ove programe pomažu i djeci u Africi. Da je njihov rad prepoznat, potvrđuje i činjenica da ih je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva nagradila Otiskom srca, nagradom koja se dodjeljuje za poseban razvoj volonterstva kod djece i mladih. Slastičari, kuhari, konobari i učenici drugih zanimanja pokazali su i veliko srce kad su u pitanju kolege kojima je potrebno liječenje i rehabilitacija nakon težih nesreća. Tada se organiziraju te prodajom slastica i sl. novčano pomažu njihovo liječenje. Sad se spremaju osnovati i školski fond za takve slučajeve iz socijalno ugroženih obitelji. Mladi volonteri umrežili su se s drugim institucijama u Zadru, a odnedavno i s Volonterskim centrom. U ovo predblagdansko vrijeme su na Narodnom trgu spremali fritule te ih građanima prodavali po simboličnim cijenama. Čitav prihod bio je namijenjen pokretanju prve socijalne samoposluge u Zadru. Lonca i kuhače spremno se prihvatilo nekoliko budućih kuhara koji nisu krili zadovoljstvo da mogu pomagati.

– Volim pomagati ljudima, bitno je da su oni sretni. Ima puno gladnih. Nije nam problem nešto skuhati i prodavati kako bismo im pomogli. Ako su oni bespomoćni, tu smo da im pomognemo - kaže učenik 3e Antony Kruljac. Njegov kolega Klaudio Mrkić dodaje kako se osjeća ispunjeno i zadovoljno kad zna da je nekome pomogao i učinio dobro djelo.

– Kad su nas pitali tko želi volontirati, gurali smo se tko će se prijaviti. Drago nam je pomagati, a kuhanje nam je struka, pa nam dobro dođe i praktička nastava te komunikacija s ljudima - kaže Klaudio. Sa svime se slaže i Damjan Bobanović, kolega iz razreda, koji jedva čeka humanitarnu akciju u kojoj će opet spremno sva trojica sudjelovati.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Idi na 24sata

Komentari 3

  • vana 3 25.12.2014.

    Svaka čast!

  • IvanKrajc 25.12.2014.

    Svaka cast. Samo uz hrano nemojte zaboravit nahranit ljudima dusu jer im je dusa gladnija od zeluca. Ne zivi se samo od hrane nego i od ljubavi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare