To je to što me zanima!

Učenici su ostali bez ručka jer školi nedostaju dvije kuharice

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Vrbani ukinuli su obroke za djecu koja nisu u dnevnom boravku jer zbog postojećih propisa ne mogu zaposliti dvije kuharice
Vidi originalni članak

Na roditeljskom sastanku nastavnici su nas obavijestili da ručka za djecu više nema jer kuharice jednostavno ne stižu napraviti obroke za sve, požalili su nam se roditelji zagrebačke Osnovne škole Vrbani.

Posljedica je to odluke ravnatelja da od listopada ukine topli obrok za svu djecu koja nisu u produljenom boravku. Ostali učenici od sada će imati samo mliječni obrok.

Broj obroka koje tri zaposlene kuharice moraju napraviti već je prošle godine premašio njihove kapacitete, a nove kuharice, tvrdi ravnatelj, ne mogu zaposliti bez odobrenja Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta.

- Ne mogu maltretirati zaposlenice zbog odluke o nezapošljavanju dodatnih radnika. Već lani su dovoljno vukle. Ove školske godine za ručak se prijavilo previše učenika i jednostavno mi je jedini izbor bio ukidanje. Normativ po kuharici bi trebao biti 70 ručkova, 70 mliječnih obroka, a kad zbrojim sve doručke, ručkove i užine, ispada da mi nedostaju dvije i pol kuharice - govori Božo Margetić, ravnatelj OŠ Vrbani. Roditelji tvrde da su na sastanku dobili različite informacije o broju učenika koji su se prijavili za korištenje školske prehrane. Jednima je rečeno da se za ručak prijavilo 200-tinjak učenika više, a drugima da je samo jedan razred više. Ravnatelj Margetić tvrdi da imaju 240 ručkova, 350 mliječnih obroka i 230 obroka za djecu u produljenom boravak te da su lani imali 180 ručkova. Dodaje kako će poslati Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zahtjev za zapošljavanjem dodatnih radnika te kako je to problem i drugih škola. Ipak, roditeljima tako spora procedura nikako ne odgovara i prilično ih je zaprepastila odluka ravnatelja da više na topli obrok nemaju pravo ni učenici koji su lani imali. Većini zbog posla odgovara da djeca imaju ručak u školi koji plaćaju oko 200 kuna mjesečno.

- Dvoje moje djece su u toj školi i za oboje sam plaćao ručak. Ako je nastava u popodnevnoj smjeni, ručak im je u 13 sati i tako mogu izdržati do kraja nastave. Supruga i ja radimo te je nezgodno ako dođu doma nakon jutarnje smjene i čekaju da mi dođemo s posla kako bismo im nešto skuhali - kaže nam roditelj učenika OŠ Vrbani.

Odgovor Ministarstva o situaciji u OŠ Vrbani nismo dobili do zaključenja ovog izdanja. Sličan problem imaju i druge škole, ali ministarstvo zasad na njih ne reagira. To potvrđuje i situacija u osnovnoj školi u Višnjanu u Istri te u školi u Svibovici kraj Varaždina. U Višnjanu zbog propisa koji zabranjuju zapošljavanje pomoćnog osoblja u školama nedostaju kuharice, čistačice i domari. Zbog istog razloga roditelji 134 učenika škole u Svibovici svaki dan djeci moraju spremati užinu za školu. Svibovački osnovnoškolci su novu školsku godinu počeli bez obroka zbog zakonskih propisa koji ne dopuštaju zapošljavanje kuharice nakon što je prijašnja otišla u lipnju prošle godine u invalidsku mirovinu.

Nemaju ni domara. čistačicu, kuharicu 

Već drugu školsku godinu nemamo riješeno pitanje domara i spremačica te kuharica. Pisao sam i resornom Ministarstvu te ih i zvao, a oni su samo rekli da je predmet zaprimljen i da se rješava, rekao nam je Predrag Brkić, ravnatelj OŠ “Jože Šurana” iz Višnjana. Pomoćnog osoblja nedostaje, kaže, i u još nekim istarskim školama.

- Ne znamo kako dalje - tvrdi ravnatelj Predrag Brkić.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • magija 1 22.09.2015.

    Opačićka je rekla da će SVA DJECA imati topli obrok!!!! pa??? hajde provodite zakon ravnatelji!!!!!!!!!

  • profil2057 21.09.2015.

    ima jedan princip po kojem djeca dezuraju u kuhinji i pomazu, dva sata na dan po dvoje i problem rjesen, odmah steknu neke radne navike

  • profil2057 21.09.2015.

    ako je hrana ko i u vecini skola bolje da nisu jeli....

Komentiraj...
Vidi sve komentare