To je to što me zanima!

Udar na građane: HDZ u Splitu povećao prirez za čak 50 posto

Ovo je vatrogasna mjera, a sredstva će biti utrošena u školstvo, u udžbenike, pronatalitetnu politiku i mlade. Ovaj potez ne gledamo kao trajnu mjeru, rekao je Škorić
Vidi originalni članak

Prva "ozbiljna" sjednica Gradskog vijeća Splita u novom sazivu krenula je u ponedjeljak, no čini se da će najkritičnije pitanje, ono o proračunu za ovu godinu (jer Split gotovo godinu dana de facto funkcionira bez proračuna, još od početka kraja bivšeg gradonačelnika Ive Baldasara i imenovanja Vladine povjerenice) ostati bez odgovora. Oduljile su se druge točke dnevnog reda pa ako i dođe do rasprave o proračunu, vjerojatno će se ruke dizati u utorak.

Dosadašnji tijek rasprave pak sugerira kako u vijeću postoji većina, HDZ i HGS Željka Keruma fino se nadopunjuju. Čak je i bivši gradonačelnik prilično prisutan u vijećnici, jer je većina ipak "tanka".

Pored proračuna najzanimljivija je odluka o povećanju gradskog prireza na maksimalnih 15 posto, s postojećih deset. Iako je taj prijedlog imao još Baldasar (već kada je prestao biti SDP-ov član), a tada su se HDZ-ovci oštro protivili, danas govore drugačije. Petar Škorić, šef gradske organizacije te kluba vijećnika, pojasnio je:

- Tada je to bilo samo krpanje, bez vizije. Ovo je vatrogasna mjera, a sredstva će biti utrošena u školstvo, u udžbenike, pronatalitetnu politiku i mlade. Ovaj potez ne gledamo kao trajnu mjeru - rekao je Škorić

Inače, vijećnicu su nešto ranije jednoglasno donijeli odluku o smanjenju vlastitih naknada za 20 posto, s dvije tisuće kuna na 1,600. Iako su pali prijedlozi za smanjenje naknada članovima u raznim nadzornim odborima pa i plaća u Banovini, odnosno generalno gradske administracije, to je ostavljeno za neka druga vremena. Zanimljiv je međutim podatak kojeg je iznio gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ), kako su u gradskoj upravi trenutno zaposleno 453 osobe, a starom sistematizacijom (koja zapravo još vrijedi, jer nije donesena nova), je predviđeno 680 radnih mjesta! Dakle ima još prostora za zapošljavanje...

U međuvremenu je Opara na pitanje kolege iz HDZ-a (niz pitanja iz njegove stranke činila su se ranije dogovorena) napomenuo kako u gradskoj blagajni postoji "rupa" od 570 milijuna kuna! To je naime iznos nenaplaćenih potraživanja iz prošlih godina.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • LANA555 12.09.2017.

    Užas sramota nema on skromnosti em je hdz em mu žena lječnica doktor pa di bu ju takvi imali osječaja. A neka pa oni su i glasali za hdz .

  • apolon320 12.09.2017.

    Samo "deri" Opara. Ako su mogli glasat za tebe moči će i platit.

  • škver 12.09.2017.

    Što reći o onom kojeg nazivaš muška pro.....a a on se sa tobom na kraju za fotelju sliže!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare