To je to što me zanima!

Udar na pušače: Vlada podigla trošarine na cigarete i duhan

Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje cigareta, rekli su u Vladi nakon telefonske sjednice
Vidi originalni članak

Vlada je u utorak na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje. 

- U cilju provedbe postupnog povećavanja trošarine na cigarete, a uzimajući pri tome kao bitnu činjenicu preuzetu obvezu Republike Hrvatske da danom pristupanja Europskoj uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57% prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta, ovom se Uredbom propisuje visina trošarine na cigarete i utvrđuje minimalna trošarina na cigarete - priopćili su iz Vlade.

Specifična trošarina iznosi 197,00 kuna za 1000 komada cigareta uz proporcionalnu trošarinu 37% od maloprodajne cijene cigareta te se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete s 486,00 kuna za 1000 komada na 567,00 kuna za 1000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan, tako da iznosi 450,00 kn/kg, te ostalog duhana za pušenje tako da iznosi 380,00 kn/kg.

- Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje cigareta, a sukladno i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije - kažu u Vladi.


Idi na 24sata

Komentari 497

  • IgorŠimurina 06.06.2013.

    Naravno, sve poskupluje, prilagođavamo se EU standardima, ali samo porezima i raznim nametima jedino PLAĆE nisu po standardima EU. One su po standardima HR tj.bijeda, pa uzmi od bijednog radnika koji radi (naravno ako ima sreće biti zaposlen) 10-12sati dnevno i ne stigne svojom bijednom HR plačom do 15-og u mjesecu. Pore, na porez i vlada se bogati, na račun sirotinje. pitanje je kad će ova vlada nešto pozitivno napraviti prema stabdardima EU za ljude koji doslovno preživljavaju u HR po EU standardima.....a da nih se to ne tiče ionako imaju "PLAČE" kolko god požele, pa ta sitna poskupljenja ne primjećuju. Volio bi viditi gosp.ZOKIJA kako bi preživio mjesec sa 3000kn plaće, a da on to potroši u jedno jutro, zato lako diže poreze i izmišlja ih di ih nije nikad ni bilo.

  • 06.06.2013.

    Neka idu pušit Q ako nemogu cigarete zbog većih trošarina,neka je kutija po 100 kn.

  • crazy1985 06.06.2013.

    Tak me zaboli, ja sam prestao pušiti...a šveraju duhan na svakom ćošku...

Komentiraj...
Vidi sve komentare