To je to što me zanima!

Udbaški dosje: Nedostaju neki spisi, ali se ne zna kome štete

Odvjetnici Zdravka Mustača i Josipa Perkovića iskopali su 15 kilograma tajnih dokumenata iz Hrvatskog državnog arhiva. Kažu da jedan dio nedostaje...
Vidi originalni članak

Oko 15 kilograma malo požutjeloga papira, s otiscima danas antiknoga pisaćega stroja, govori o Stjepanu Đurekoviću koji je ubijen 1983. nedaleko Münchena. Dakle, nije istina da je izbrisan tadašnji politički odnos prema njegovu životu i smrti, samo ovisi što se traži u kilometrima kutija Hrvatskoga državnoga arhiva.

Veliku količinu dokumenata našli su odvjetnici Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, najglasovitijih udbaša iz bliske hrvatske prošlosti, nedavno optuženima u Njemačkoj zbog Đurekovićeva smaknuća.

Ali građa nije iščeprkana iz fundusa koji potječe iz Saveza komunista Hrvatske, tada jedine postojeće stranke, nego iz arhivskih kutija u kojima leži historiografija socijalističke faze hrvatske države: na jednoj strani - bilješke republičke Državne sigurnosti, na drugoj - zapisnici i zaključci Savjeta za zaštitu ustavnoga poretka koji je te godine konzultirao Milutin Baltić kao jednogodišnji hrvatski predsjednik.

Ne znači da se Đurekovićem nije bavilo elitni vrh SKH, kako s jako dobrim razlozima pretpostavlja Siniša Pavlović, pravni zastupnik Đurekovićeve udovice.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 20

  • brišu me 21.11.2014.

    doživotni zatvor i njima i nobilu koji je bio zamjenik tužitelja SR Hrvatske, dakle dio zločinačkog režima

  • gvendilin2 19.11.2014.

    Poštovani Njemački sude! Dajte više ih osudite da cijela nacija odahne. Ako Vi kao uređena, pravedna i socijalna država to ne napravite, budite sigurni da nećemo mi. Hvala Vam!!!

  • Šarlota 18.11.2014.

    To pitanje "kome štete" postavite onima koji su "iskopali" 15 kilograma tajnih dokumenata i koji znaju da nedostaju neki spisi jer oni znaju kome štete. Zato ih osumnjičenici i plaćaju u milijunskim iznosima, a to je ujedno i razlog zašto je Nobilo tražio da Perkovićevu obranu plaća RH. :(.

Komentiraj...
Vidi sve komentare