To je to što me zanima!

Udrugama civilnog društva ide više novca od igara na sreću

Vlada je u prijedlogu uredbe prije za organizacije koje pridonose razvoju civilnoga društva predvidjela smanjenje sredstava sa 14,21 posto na 4,41 posto, no taj je iznos korigirala na 6,88 posto
Vidi originalni članak

Vlada je u petak na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, prema kojoj je za organizacije za razvoj civilnoga društva korigirala i povećala prvotni prijedlog, povučen prije 15-ak dana sa sjednice nakon prosvjeda više nevladinih udruga.

Ovom će se uredbom, a temeljem procjene prihoda iz dobiti Hrvatske lutrije, rasporediti nešto manje od 380 milijuna kuna.

Vlada je u prijedlogu uredbe prije 15-ak dana za organizacije koje pridonose razvoju civilnoga društva predvidjela smanjenje sredstava sa 14,21 posto u prošloj godini, na 4,41 posto, no taj je iznos sada korigirala na 6,88 posto.

Organizacije koje promiču razvoj sporta dobiti će 32,95 posto lutrijskih sredstava, a slijede organizacije koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom koje će dobiti 19,31 posto tih sredstava.

Povećan iznos za organizacije koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću 

Povećan je iznos koji će dobiti organizacije koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću te će one dobiti 17,81 posto novca uprihođenog od igara na sreću, a prošle su godine dobile 10,39 posto.

Organizacije koje se bave kulturom dobivat će 12,41 posto lutrijskih sredstava, a organizacije koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti dobivaju  4,52 posto tih sredstava,

Organizacijama koje se bave tehničkom kulturom pripast će 4,01 posto lutrijskoga novca, a 2,11 posto onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih.

 Kriteriji za raspodjelu utvrđeni su sukladno nacionalnim strategijama i programima zadovoljavanja javnih potreba u odgovarajućim djelatnostima, te sukladno programima za poticanje razvoja civilnoga društva, a iskazuju se udjelom pojedinih programskih aktivnosti u ukupnom dijelu prihoda od igara na sreću, stoji u obrazloženju Vlade.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 7rudar7 23.04.2016.

    imamo više udruga nego cijela evropa,pametnom dosta

  • kamenjar 23.04.2016.

    Tipove i udruge kao sto su Klauski,Terselicka,Dokumenta ,platforme ova ili ona ne samo da ne treba placati vec zatvoriti i suditi za vrijedjanje,blacenje i ponizavanje Hrvatske zlocinacko-fasistickom cetnickom ideologijom!!!!!

  • kamenjar 23.04.2016.

    A za sto placate te udruge kad njih 80% laje protiv Hrvatske ??? Ukinuti placanje pa ce usutiti i prihvatiti se lopate !!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare