To je to što me zanima!

Udrugu za pomoć stvorio je samo jedan paket - čokolade

TKO SU SAMOZATAJNI ČLANOVI UDRUGA? Nositelj akcije 24anđeli je udruga Mali zmaj, a nesebično su se uključili članovi i volonteri udruge Svjetlo života
Vidi originalni članak

Nositelj humanitarne akcije 24anđeli je udruga Mali zmaj iz Zagreba. Mali zmaj danas ima 30-ak članova te pomaže preko 200 obitelji u cijeloj Hrvatskoj, a ideja o osnivanju udruge nastala je sasvim slučajno.  

Sve je počelo zbog čokolade

- Prijateljice i ja smo dobile na poklon paket pun čokolade. Nismo znale što bi s tim. Htjeli smo to nekome dati pa smo kupile još čokolade. Akciju smo objavile na forumu i javilo nam se puno ljudi - kaže predsjednica Malog zmaja Martina Leopold. Uskoro su prikupili 200, 300 paketa i podijelili ih domovima za nezbrinutu djecu. U jednom domu su se raspitali kome bi još mogli dati pakete pa su ih časne sestre uputile na još jednu obitelj koja trebala pomoć.

- Bili su jako siromašni, čak nisu imali niti krevet. To smo podijelili na internetu i opet se javilo puno ljudi. Toliko toga smo prikupili da smo obitelji na kraju uspjeli renovirati kuću - kaže Martina. Udrugu su registrirali 2010. godine.

Danas je sve više djece i obitelji u potrebi

- Glavna nam je zadaća prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, organiziranje humanitarnih akcija, besplatnih likovnih radionica te aktivnosti za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Organiziramo i humanitarne koncerte, izložbe i priredbe, ali i predavanja i radionice o tome kako unaprijediti kvalitetu života - objašnjava Tomislav Palfi, dopredsjednik Malog zmaja. Kaže i kako danas ima sve više djece i obitelji u potrebi pa su im svaka donacija i doprinosi dobrodošli.

- Trebamo i volontere pogotovo nekoga tko bi nam prevozio stvari. Imamo jednog prijatelja koji ima kombi i to je to, a mi pomoć skupljamo i šaljemo po cijeloj zemlji - kaže Tomislav.

Udruga Svjetlo života treba volontere jer žele proširiti rad

Volontere treba i udruga Svjetlo života koja također sudjeluje u akciji 24anđeli. 

- Trebamo volontere jer bi voljeli volontiranje proširiti na rad sa slijepima i slabovidnima, gluhima i nagluhima, starijim i nemoćnim osobama, u pomaganju životinjama te u provođenju ekoloških akcija - kaže Damir Barušic, osnivač i predsjednik udruge. Dodaje kako je Svjetlo života osnovano 2007. godine, a danas ima šest stalnih članova, oko 25 volontera i brine o tridesetak obitelji sa oko 70 djece u cijeloj zemlji, te provode kreativne radionice s oko 30-ak djece.

Organiziraju predstave, radionice, humanitarne koncerte, aukcije 

- U početku smo u bolnicama i centrima za rehabilitaciju djece organizirali predstave. Nakon toga smo počeli organizirati kreativne radionice u domovima za djecu i udrugama koje skrbe o oboljeloj djeci - objašnjava Damir. Najviše vremena i energije te sva materijalna sredstva usmjerena su na  pomaganjem djeci koje žive u socijalno ugroženim obiteljima, te samohranim majkama i očevima.

- Danas su nažalost mnoge obitelji na rubu siromaštva pa su potrebe za pomaganjem vrlo velike i stalno je potrebno prikupljati i distriburati humanitarnu pomoć. Zato smo pokrenuli cijeli niz akcija, humanitarnih koncerata, aukcija slika, predstava kojima  prikupljamo sredstva za siromašnu djecu, a i osmišljavamo i provodimo razne aktivnosti pa npr. izrađujemo i prodajemo adventske vjenčiće, ukrasne cvjetove, balone, mirisne svijeće, ukrasne magnete, slike. U tome sudjeluju članovi udruge i volonteri, a izrađivanjem i prodavanjem zarađujemo za one kojima pomoć treba - kaže Lucija Leko koja u udruzi organizira i provodi pomaganje siromašnih. 

Uključite se! Akcija 24anđeli počinje u ponedjeljak!

Pročitajte više o akciji 24anđeli

web stranica: www.malizmaj.hr

web stranica: www.svjetlozivota.com

Idi na 24sata

Komentari 32

  • žak zagi 06.06.2013.

    Zašto nikad nema predsjednice na slici niti se igdje pojavljuje?Zašto???

  • Cooleech 08.12.2012.

    A nekakav žiro-račun za pomoć radu udruga?

  • gregor crna ovca 07.12.2012.

    stvarno lijepo. baš san jučer u katedrali Sv.Antun u Puli priča s velečasnim o tom da za jednu fameju prikupimo neke male donacije, pa je reka da ćemo im pomoći. raduje me to pomaganje jer znam kako je biti i bez posla i svega.

Komentiraj...
Vidi sve komentare