To je to što me zanima!

Uhitili asistenta njemačkog EU političara: Špijunirao je za Kinu

"Sve ove optužbe služe klevetanju i ugnjetavanju Kine", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.
Vidi originalni članak

Zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Maximiliana Kraha uhićen je zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu u utorak. "Glavno državno odvjetništvo je u ponedjeljak navečer u Dresdenu privelo njemačkog državljanina Jiana G. zbog osnovane sumnje da je radio za kinesku tajnu službu", priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Nadalje se navodi da je Jian G. kao zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta u nekoliko navrata kao agent kineske tajne službe dostavljao informacije o odlukama Europskog parlamenta. Njemački mediji navode kako se radi o zastupniku AfD-a Maximilianu Krahu. Na internetskoj stranici zastupnika Kraha još uvijek na listi zaposlenih koji su akreditirani pri parlamentu stoji ime asistenta Jiana Gua.

PRIVEDENI SU Troje uhićenih u Njemačkoj zbog špijunaže za Kinu: 'Prosljeđivali su osjetljive informacije...'

"U siječnju 2024. osumnjičeni je u nekoliko navrata slao informacije o pregovorima i odlukama Europskog parlamenta svom nalogodavcu u kineskim tajnim službama. Osim toga je sakupljao i informacije o njemačkim oporbenim političarima", stoji u priopćenju odvjetništva.

Iz uprave AfD-a je poručeno kako su vijesti o uhićenju Krahovog asistenta "vrlo uznemirujuće", ali kako se želi pričekati s daljnjim informacijama državnog odvjetništva.

Na uhićenja je reagirao i službeni Peking odbacujući optužbe da je Guo špijunirao za Kinu.

"Sve ove optužbe služe klevetanju i ugnjetavanju Kine", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

BRANIO SLANJE POTPORE Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina

U ponedjeljak je Glavno državno odvjetništvo u drugom slučaju dalo uhititi troje njemačkih državljana pod optužbom da su špijunirali za Kinu i kineskoj tajnoj službi dostavljali osjetljive industrijske podatke iz vojno-pomorskog sektora.

Prošlog tjedna su u Njemačkoj također uhićena i dvojica njemačkih državljana ruskog porijekla pod optužbom da su za rusku tajnu službu špijunirali i pribavljali podatke o kretanju postrojbi Bundeswehra, posebice u svezi s ratom u Ukrajini.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je optužbe protiv Krahovog asistenta opisala kao "vrlo teške".

RADE ZA TAJNU SLUŽBU? Njemačka uhitila dvojicu: Htjeli sabotirati vojne objekte?

"Ako se potvrdi da je iz Europskog parlamenta špijunirao za kinesku tajnu službu, onda se radi o napadu na europsku demokraciju", rekla je Faeser.

Maximilian Krah je član zastupničkog kluba desnice i ekstremne desnice Identitet i demokracija. Nositelj je liste desno-populističkog AfD-a na predstojećim izborima za Europski parlament.

I drugi nositelj na listi Petr Bystron se već tjednima nalazi na udaru kritika zbog sumnje da je za novac širio rusku propagandu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • lolita 29 23.04.2024.

    danas u demokratskoj eu ako kazes istinu o ratu u ukrajini odmah si rusofil. moras misliti kako muti ursula kaze, na to je spala nekada velika e unija

Komentiraj...
Vidi sve komentare