To je to što me zanima!

Ukrajina: Protuofenziva osobito uspješna posljednjih dana

Rusija, koja je pokrenula invaziju u veljači 2022., još uvijek drži dijelove teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao u ponedjeljak da su njegove snage napredovale
Vidi originalni članak

Ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga bila je "osobito uspješna" posljednjih dana i ukrajinske snage ispunjavaju svoje glavne zadaće, rekao je u utorak visoki sigurnosni dužnosnik.

Komentari Oleksija Danilova, tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, predstavljaju najnoviji pozitivni istup Kijeva o jednomjesečnoj protuofenzivi, iako Moskva nije priznala dobitke Ukrajine.

SANKCIJE PROTIV KREMLJA Italija dosad zamrznula dvije milijarde eura vrijednu imovinu ruskih oligarha zbog agresije

Rusija, koja je pokrenula invaziju u veljači 2022., još uvijek drži dijelove teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao u ponedjeljak da su njegove snage napredovale nakon "teškog" tjedna.

- U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, ukrajinske obrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan - maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, zapovjednih mjesta, topništva i protuzračne obrane ruske vojske- napisao je Danilov na Twitteru.

- Posljednji dani bili su osobito uspješni- dodao je Danilov, ali nije iznio pojedinosti.

Valerij Šeršen, glasnogovornik vojnog zapovjedništva južne Tavrije, rekao je da su ukrajinske snage napredovale oko dva kilometra u smjeru Berdjanska u južnoj Ukrajini, unatoč žestokom ruskom otporu.

NAKON POBUNE Vladimir Putin uvjerava azijske saveznike u stabilnost Rusije: 'Ujedinjeniji smo nego ikad!'

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je u ponedjeljak da su se borbe pojačale oko istočnog grada Bahmuta, koji su ruske snage zauzele u svibnju. Rekla je da je ukrajinska vojska vratila ukupno 37,4 četvornih kilometara teritorija u teškim borbama prošlog tjedna.

Glasnogovornik vojske Andrij Kovalev rekao je u utorak da Ukrajina nastavlja vršiti pritisak na ruske snage sjeverno i južno od Bahmuta i da je postigla "djelomičan uspjeh" u teškim borbama.

Dodao je da ukrajinska vojska uspijeva pružiti otpor pokušaju napredovanja ruskih snaga u smjerovima Limana, Avdiivke i Marinke u istočnoj Ukrajini.

ZAPRIJETILI IM Ruska novinarka i odvjetnik napadnuti u Čečeniji: 'Lomili joj prste, obrijali i obojili glavu'

Obje strane sukoba tvrde da njihov protivnik trpi teške gubitke, ali Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojištu. 

Rusija je optužila u utorak Ukrajinu da je napala Moskvu s najmanje pet dronova i da su svi oboreni ili su im ometeni signali, ali su glavne zračne luke u glavnom gradu Rusije morale preusmjeriti letove na nekoliko sati. 

U ruskom granatiranju u utorak ujutro ubijeni su muškarac i žena u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, priopćio je ured lokalnog tužitelja. 

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • vilim1234 05.07.2023.

    znaci za Ukrajince sve super ,sve ide po planu nsad trenutni iscrpljuju Ruske snage

  • Putinofil na aparatima 04.07.2023.

    Nastavljaju se teski dani, tjedni i mjeseci za nas putinofile

  • ùkrofil 04.07.2023.

    Slama u krajini 5 eura bala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare